Rhodos

Swipe

Zomerverblijf van de koning

De Johannieters kwamen uit acht verschillende gebieden: Frankrijk, Provence, Auvergne, Castilië, Aragon, Engeland, Duitsland en Italië. Iedere nationaliteit sprak zijn eigen taal en had zodoende zijn eigen herbergen waar de ridders in woonden. Aan de Middeleeuwse Odos Ippoton (Ridderstraat) met aan het begin het Hospitaal van de ridders, waarin het Archeologisch Museum gevestigd is en aan het einde het indrukwekkende veertiende eeuwse Grootmeesterpaleis oftewel het Kastello met de karakteristieke ronde torens met kantelen, staan vier van deze herbergen, namelijk die van Italië, Frankrijk, de Provence en Spanje, waar de ridders uit Aragon en Castilië verbleven. De mooiste en grootste is die van Frankrijk. Andere herbergen bevinden zich aan het Symiplein (Auvergne), aan het Platia Mouseiou (Engeland).

De gotische Loggia van de Heilige Johannes, gebouwd door de Italianen tijdens de Italiaanse bezetting (1912-1943) ligt aan het einde van de Ridderstraat. In een loggia vonden gewoonlijk politieke bijeenkomsten plaats. Daarachter verrijst het Kastello, dat in dezelfde tijd eveneens door de Italianen prachtig gerestaureerd werd in opdracht van koning Victor Emanuel die het als zomerverblijf wilde gebruiken. Een bezoek aan dit paleis met zijn vele vertrekken en prachtige mozaïeken uit Kos is een regelrechte must.

Aan het einde van de Ridderstraat loopt links de Odos Orfeos, met als trekpleister de klokkentoren, die in een bocht overgaat in de Odos Sokratous waaraan veel winkeltjes en restaurants liggen. Aan de Odos Sokratous die af en toe sterk doet denken aan een Oosterse bazaar staat de Moskee van Süleyman uit 1808. Rechtdoor aan de Odos Ippodamou bevindt zich in de Turkse wijk de oude Turkse hamman die nog steeds in gebruik is. Het badhuis is gescheiden in een heren- en damesafdeling en is in tweehonderd jaar niets veranderd. Leuk om even een kijkje te nemen!

Vergeet vooral ook niet even de pittoreske straatjes achter de grotere straten te verkennen om aan de toeristische drukte te ontsnappen. Het Kastelliana, een rechtbankgebouw uit de 15de eeuw bevindt zich op de Platia Ippokratous, een schilderachtig plein waarop de Odos Sokratous uitkomt en waaraan veel gezellige terrasjes te vinden zijn.

Vanaf dit plein loopt de Odos Aristotelous naar het ook al zo fraaie plein van de Joodse Martelaren (Platia Martiron Evreon) in de oude joodse wijk. Vanaf dit plein, herkenbaar aan de fontein met de drie bronzen zeepaarden, werd in 1943 de joodse bevolking door de Duitsers weggevoerd naar concentratiekampen.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zomerverblijf van de koning en Griekse Eilanden