Rodrigues

Swipe

Port Mathurin

Port Mathurin ligt aan de noordkust, de ‘drukke’ kant van Rodrigues. Het stadje is maar enkele straten breed. Er heerst een sfeer van optimisme en bedrijvigheid, er wordt gebouwd en verbouwd, geschilderd, gehamerd en geklopt. Maar de mensen nemen er wel rustig de tijd voor. Kinderen, vissers en handelaren lopen, fietsen of rijden kalmpjes met een auto door de straten langs ouderwets aandoende magasins en vervallen koloniale woningen in tuinen vol planten en bloemen. Op straat begroeten vrouwen elkaar met twee luchtige kussen op de wangen en blijven dan rustig midden op de rijweg staan kletsen. De oudere dames gaan gekleed in een lange bloemetjesrok en een hoed van riet of stof, de jongere flaneren in minirok en topje.

Port Mathurin is ook de havenstad van Rodrigues en het centrum van de vis- en chilipeperindustrie. Mensen van alle kanten van het eiland komen er voor de boodschappen en administratieve zaken en op zaterdag voor de markt. Hoogtepunt van de maand is wanneer het volgeladen vrachtveer uit Mauritius aanlegt. Op de kade staat de bevolking dan al halsreikend uit te kijken naar komst van levensmiddelen, bouwmateriaal, kranten en auto’s. Daarna liggen de winkels vol en is iedereen gelukkig.

Je bekijkt de stad het beste in de ochtend. Na een uur of vier ’s middags zijn de straten uitgestorven. Parkeerruimte is te vinden aan de waterkant in de buurt van de haven.

Markt

De zaterdagmarkt bij de haven van Port Mathurin is de uitgelezen plek om iets van de cultuur van Rodrigues te zien. Je moet er wel vroeg bij zijn want om zes uur komt de boel op gang en om een uur of 10 begint men alweer op te ruimen. Middenin de nacht komen de handelaren uit dorpen in de omgeving om hun nering uit te stallen.

In het overdekte marktgebouw worden groenten, fruit, vlees, vis en geïmporteerde artikelen uit Mauritius verkocht, in de straten eromheen staan verkopers met potten chilipepers, limoenen, chutneys, manden, hoeden en andere kunstnijverheid. Mis je deze markt, dan is er een kleinere versie op woensdagmorgen.

Buiten Port Mathurin

Nog geen twee kilometer ten oosten van de hoofdstad ligt Anse aux Anglais, een lief plaatsje aan een strand met guesthouses, bungalows en een hotel. Een steil pad gaat omhoog naar een vlakte met acacia’s en een mooi uitzicht op de omgeving. In het oosten zie je Grand Baie liggen. Vanaf het strand van Grand Baie loopt een pad naar een ander mooi strand, dat van Baladirou. Ten westen van de hoofdstad ligt Baie aux Huitres (Oesterbaai), een vredige, grote baai tussen heuvels en een casuarinabos. Neem vooral ook een kijkje aan de zuidkust van het eiland waar een strak geasfalteerde weg langs loopt, misschien wel de mooiste rijroute van het eiland. Bij Port Sud Est is ‘s morgensvroeg te zien hoe de vissers in hun pirogues de zee op gaan. Iets later verschijnen de kleurige schermen van de kitesurfers.

10 prachtige bestemmingen in Port Mathurin en Mauritius