Saint-Étienne

Swipe

Saint-Étienne

De industriestad Saint-Étienne (320.000 inwoners) is bij veel oudere Nederlanders bekend omdat Johnny Rep hier ooit bij de gelijknamige voetbalclub speelde. De stad is groot geworden dankzij de aanwezigheid van steenkool in de bodem. De mijnen zorgden voor veel werk en dus schreeuwden de mijnwerkers hun stoflongen leeg toen de kolenmijnen in de jaren tachtig moesten sluiten. Gelukkig brachten de metaal- en textielindustrie verlichting en konden velen alweer snel aan de slag.

In de stad zijn weinig historische bezienswaardigheden, met uitzondering van de gotische Grande Église, die gebouwd is van zandstenen rond een gotisch koor.

Musée d'Art Moderne

De stad bezit verder een uniek Museum van moderne kunst, vol kunstwerken vanaf 1900 tot heden. De overzichtstentoonstelling behandelt alle belangrijke kunststijlen uit deze periode. Geen enkele beroemde kunstenaars uit de 20ste eeuw ontbreekt: van Chabaud tot Picasso, van Monet tot Dubuffet, van Bram van Velde tot Andy Warhol, allen zijn vertegenwoordigd. Liefhebbers van moderne kunst moeten dit museum dan ook in hun reisprogramma opnemen.

MUSEUM MODERNE KUNST GEOPEND: Dagelijks 10-19 u.; feestdagen gesloten.

Overige Musea

Als u in wapens geïnteresseerd bent, zou u een bezoek moeten brengen aan het nabijgelegen Musée d'Art et d'Industrie. Het museum toont aan dat Saint-Étienne door de eeuwen heen een grote wapenindustrie had. In de vroegere mijn Puits Couriot kunt u kennismaken met het zware leven van de mijnwerkers. De mijn werd geëxploiteerd van het begin van deze eeuw tot 1973. Met een mijnwagon maakt u niet alleen een tocht door de mijn, maar eveneens door de tijd. Aan de hand van moderne technieken laat men de geschiedenis van de mijnen passeren.

MIJNWERKERSMUSEUM, di.-zo. 10-11.30 u. en 14-17.30 u„ ma. 14-17.30 u. 

Mont-Pilat

Ten oosten van Saint-Étienne ligt de Mont Pilat ofwel het Pilat-gebergte. Sinds 1974 is het gebied een regionaal park en er zijn prachtige wandelingen uitgestippeld. Het gebergte is bedekt met almen en dennenbossen, en bezit stuwmeren die voor de watervoorziening in Saint-Étienne zorgen. Een van deze stuwmeren, het Gouffre d'Enfer, is vanuit Rochetaillée te bezoeken. De aantrekkelijkste weg door het gebied loopt van Saint-Étienne, via Rochetaillée en de wintersportplaats Le Bessat, naar de Croix de la Perdrix (uitzichtpunt) en de Croix de l'Oeillon-pas, om vervolgens uit te komen in Pélussin. Vanaf de Crête de Poeillon heeft u een schitterend uitzicht op het gebergte. Het uitzichtpunt is in een kwartier lopen bereikbaar vanaf de Croix de l'Oeillon-pas (1370 m).

Pélussin

De belangrijkste plaats in het gebied van de Mont Pilat is Pélussin. Het dorp bezit een overdekte markthal van waaruit u een goed uitzicht heeft op Pélussin en het stroomgebied van de Rhône. Via de stadspoort kunt u naar een oude kapel en een oud kasteel rijden.

Malleval

Tien kilometer ten zuidoosten van Pélussin ligt op een rotspunt het plaatsje Malleval. Het oude stadje heeft veel huizen uit de 16de eeuw. Van het toenmalige kasteel is alleen een ruïne bewaard gebleven. Als u uit de richting van Saint-Pierre-de-Boeuf komt, voert de weg (D503) door de Gorge de Malleval (Malleval-kloof). Onderweg passeert u de waterval Saut de la Laurette.

10 prachtige bestemmingen in Saint-Étienne en Rhônedal