Salta en omstreken

Swipe

Salta en omstreken

In het noordwesten van Argentinië, dat grenst aan Bolivia en Chili, liggen de provincies Jujuy en Salta. Hier kwamen in 1542 de eerste Spanjaarden vanuit Bolivia Argentinië binnen op zoek naar zilver. Men vond er geen zilver, maar wel enorme hoogvlaktes (Altiplano), bergen, zoutmeren en groene valleien. 

De indianen, de Calchaqui, die er woonden hadden in Tilcara en Tastil al een grote woongemeenschap. Maar de Spanjaarden introduceerden een vast stadspatroon en zo werden Salta en Jujuy de eerste steden van het land, zij werden gebouwd tussen 1560 en 1590. 

In de bergen zie je nog volop indianendorpjes en hun cultuur, die verweven is met het katholicisme. Dit uit zich vooral rondom carnaval en Pasen met indrukwekkende processies, muziek en dans. Maar ook de wekelijkse markten in de dorpen brengen je in een andere wereld. De Altiplano (ze noemen het ook wel het dak van Zuid-Amerika) is een gigantische hoogvlakte, want grote delen van de provincies hebben een hoogte boven de 4000 m. Het is er dor, winderig en er zijn grote zoutmeren. De zon staat vrijwel de hele dag pal boven je hoofd, maar de valleien geven afkoeling en zijn zeer kleurrijk. Vooral de Quebrada de Humahuaca in de provincie Jujuy is het kroonjuweel van dit gebied. De provincie Salta heeft vergeleken met de provincie Jujuy meer een Spaans koloniaal verleden. Want al vroeg was Salta een belangrijke handelsstad en tussenstop tussen Peru en het Argentijnse achterland. 

Ten zuiden van de stad Salta zijn indrukwekkende cañonformaties, zoals de Quebrada de Cafayate en daar ligt ook Cafayate, de hoofdstad van de witte wijn. 

Vanuit Salta richting Chili loopt over de Altiplano een van de hoogste spoorlijnen ter wereld, die el Tren a las Nubes (de trein naar de wolken) wordt genoemd. 

Alles tezamen is het noordwesten een prachtige samensmelting van indianencultuur, Spaanse kolonisatie en een eigen identiteit. Waar je ’s avonds met een goed glas koele witte wijn op een terras, onder de duizenden fel fonkelende sterren, heerlijk kunt mijmeren over wat je morgen zult gaan bezoeken. 

10 prachtige bestemmingen in Salta en omstreken en Argentinië