Salta en omstreken

Swipe

Humahuaca

126  km ten noorden van Jujuy en 41 km van Tilcara aan de RN 9 ligt het toeristische dorpje Humahuaca met ruim 10.000 inwoners. Gebouwd in 1594, maar grotendeels in de 19de eeuw herbouwd. Niet echt interessant om te bezoeken, want alle tours komen hier rond 12.00 uur voor de klok bij het gemeentehuis en om te lunchen, daarna valt de rust weer in. 

Je ziet in het dorpje veel van die typische adobehuisjes en smalle straatjes geplaveid met grote keien en dat is wel een wandeling waard. De bevolking bestaat grotendeels uit Quechua-indianen en hun grote bron van inkomsten is coca en ceramiek. 

Bezoek maar eens Centro de Artesanías Tantanahue in Calle Buenos Aires 276 of Taller de Artesania Guanusco op de hoek van Av. Belgrano en Córdoba. Daar kunt je ambachtelijke en regionale spullen kopen, waaronder veel aardewerk en mooie geweven doeken. Bij de Taller (werkplaats) zie je hoe ze aan het werk zijn.

De Cabildo op het hoofdplein, Plaza Sargento Gómez is de grote trekpleister. Dit neokoloniale gebouw heeft een toren, waar om twaalf uur ’s middags onder de klok een poortje opengaat, waar een houten beeld van de heilige Francisco Solano tevoorschijn komt en wat hakkelig het publiek zegent. Na twee minuten is het spektakel afgelopen en draait hij weer terug het poortje in. Heb ik zoiets ook niet in Bariloche gezien? De kerk ernaast, Iglesia de la Candelaria, is zeker een bezoek waard. Deze werd gebouwd in 1641, maar in de 19de eeuw herbouwd. Je ziet veel cactushout aan de muur en prachtige schilderijen (vooral die van de twaalf profeten zijn opvallend) van de Cuzqueño school. 

Niet ver van Plaza Sargento Gómez heb je een nog afschuwelijker monument, Monumento a la Independencia. De beeldhouwer Ernesto Soto Avendaño, van wie een museum met zijn werk in Tilcara is, heeft dit uit zijn proporties getrokken monument in 1950 gemaakt. Totaal niet passend bij de cultuur van dit dorpje werd dit monument gemaakt als herdenking aan de bloedige veldslagen die hier waren tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Het beeldt de indiaan Pedro Socompa uit, die de  bevrijding aankondigt. 

Er is een interessant museum: Museo Folklórico Regional. Hier zie je veel over de indianencultuur. en hun tradities. Directeur Sixto Zuleta is een groot promotor van de Quechua-indianencultuur en ijvert vooral voor het behoud van de taal.

Te vinden op Buenos Aires 435 en is elke dag open van 8-20 uur. 

Het is zeker de moeite waard om op 2 februari naar La Fiesta de la Virgen de la Candelaria te gaan. Het is een indrukwekkende processie; een mengeling van folkloristische muziek, dans en zang overspoeld met het katholieke geloof, gaat dan door het stadje. 

Toeristeninformatie vind je in het Cabildo op het centrale plein.

De busterminal is op de hoek van Belgrano en Entre Rios. Vrijwel elk uur gaat er een bus naar Jujuy. Elke dag gaan Transporte Irya SA en PanAmericano naar Iruya (3x p/dag)

Er is een ACA servicestation op Belgrano hoek La Rioja.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Humahuaca en Argentinië