Salta en omstreken

Swipe

Van Salta naar Cachi

Deze mooie trip van Salta naar Cachi van bijna 160 km is totaal verschillend van de vorige. Je rijdt door het nationale parkLos Cardones, waar duizenden cardón cactussen groeien. Deze lijnrechte cactussen hebben een lengte van 6 tot 8 m. Maar voor je hier bent heb je al een hele mooie tocht achter de rug. 

Vanuit Salta neem je weer de RN 68 richting Cafayate, maar bij el Carril ga je rechts richting Pulares, alwaar de weg slingerend kilometerslang door een adembenemende, kleurrijke vallei gaat. Gedecoreerd door mosgroene en roestrode grijze bergwanden, waar grote, dikke, lange cactussen langs de weg groeien. Je bent hier in de Quebrada de Escoipe en Elvalle Encantado. Een indrukwekkende rit naar het hoogste punt op ruim 3700 m, Cuesta del Obispo (de helling van de bisschop). Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de vallei, waardoor je net gereden hebt. Maar het kan ook gebeuren dat er hier een wolkendek tussen de bergen over de vallei hangt, want op dit hoogste punt zit je net als in een vliegtuig boven de wolken en zie je een puur wit tapijt tussen de bergtoppen. Je krijgt een gevoel alsof je in een enorm bad met alleen maar badschuim terecht bent gekomen. Dan daal je af en kom je langzaam maar zeker in het nationaal park Los Cardones

Nu krijg je een geasfalteerde rechtstuk weg van 18 km, Recta de Tin Tin, genaamd, want dit is de vallei van de berg Tin Tin. 

Het landschap verandert in vlaktes met duizenden enorme cactussen. De cardón pasacana heten ze en deze vrijwel rechte cactus kan honderden jaren oud worden. Ze groeien op een hoogte van 2000 tot 5000 m. De zaadjes, pasacana, kun je eten en hebben een wat zoete smaak. Voor de indianen die hier woonden stond dit vast op hun menu. De schors van deze cactus werd veelvuldig door de Spanjaarden gebruikt voor vloeren en daken van hun kerken en balkons. 

Na het plaatsje Payogasta is het nog een kleine 10 km naar Cachi, de eindhalte van deze etappe. Je komt namelijk op de legendarische Ruta 40 naar Cachi, de beroemdste autoweg van het land, die van het noorden van Argentinië naar zuidelijkste puntje van Patagonië loopt (4667 km).

Cachi

Cachi is een rustig, vredig dorpje met een groot plein, Plaza 9 de Julio, waar het dagelijkse leven zich in alle facetten afspeelt. Het ligt in een groene vallei aan de rand van de imposante berg Nevado de Cachi, die 6380 m hoog is. Dit dorpje dateert uit 1694, maar was daarvoor al een indianennederzetting (hier woonden de Diaguita of Calchaqui indianen). Je ziet, vooral rondom het plein, dat de meeste huizen in adobestijl zijn gebouwd. dat is denk ik ook de kracht van dit dorpje, de koloniale architectuur! Elegante zuilenrijen, strakke rechtlijnige gevels, oude lantaarns en patio's vol met planten. Zo is ook de façade van de kerk vrij eenvoudig, de vloer en het dak zijn van de cardón cactus-schors, zoals je dat veelvuldig ziet in de noordelijke provincies. Hij is gebouwd in de 18de eeuw en als de kerk open is moet je zeker even naar binnen lopen, want het altaar met de prachtige decoratie er omheen is zeker de moeite waard om te zien. Plaza 9 de Julio is een rechthoekig plein, dat afwijkt van alle andere plaza’s in het land, die alle vierkant zijn. Aan de andere kant is het Museo Arqueológico in een mooi gebouw uit 1920. Daar krijg je een goed overzicht van de precolumbiaanse tijd en de Inca-periode.

 Geopend van 9-19.30 uur. In het weekend van 10.00-13.00 uur. 

10 prachtige bestemmingen in Van Salta naar Cachi en Argentinië