Salta en omstreken

Swipe

Van Salta naar Cafayate

Je neemt RN 68 richting Coronel Moldes, zo’n 60 km ten zuiden van Salta, dat een leuk pittoresk dorpje is. Het is vrijwel even oud als Salta en best leuk voor een eerste stop. Een bezienswaardigheid is de kerk, maar ook iets verder het dorpsplein. Van hieruit kun je naar het grootste kunstmatige meer van Argentinië rijden, Cabra Corral. Het is 115 km2 groot en de weg voert naar de dam. Deze is ruim 90 m hoog. 

Je hebt bij de afslag (RP 47) hostería Cabra Corral met een goed restaurant, waar je heerlijke pejerrey (koningsvis) uit het meer kunt eten. Net over de dam is ook een uitstekend viersterren hotel, Hotel del Dique met een restaurant, terras en een zwembad.

Na Alemania, een klein gehuchtje, aan de RN 68 lijkt het alsof je in een andere wereld komt. Je ziet vreemd gevormde cañons met de meest uiteenlopende kleuren van grijsgroen tot oranjerood. Hier zijn geen dorpen, geen huizen, er zijn geen auto’s, bomen noch struiken. Alleen grotesk gevormde rotsformaties onder een strak azuurblauwe hemel. Je bent in het rivierdal van de Río de la Conchas. Hier hebben de rotsformaties tot de verbeelding sprekende namen zoals Garganta del Diablo (keel van de duivel), El Anfiteatro (het amfitheater), El Fraile (de monnik), El Obelisco (de obelisk) en Los Castillos (de kastelen). 80 km lang een soort maanlandschap met indrukwekkende kleuren, vormen en cañons, waar zelfs de maan jaloers op zou kunnen zijn. Wat mij het meest imponeerde waren twee diepe rotsinhammen (El Anfiteatro). Het lijkt wel alsof je in een gigantische spiraal terecht bent gekomen. Kijk niet te lang omhoog, want je voelt je al zo nietig als je dit indrukwekkende theater betreedt. Wanneer je in het midden staat moet je eens hallo roepen; dat woord wordt akoestisch versterkt en dat is juist de verrassing. 

Als je met de auto gaat staan deze rotsformaties langs de weg aangegeven. Je ziet vanzelf al de auto's staan van de bezoekers. Reis je met de bus van Salta naar Cafayate ga dan links zitten, want dan heb je het mooiste uitzicht! Na dit spektakel kom je nu in een vlak gebied met veel druivenplantages, het Bourgondië van Noord-Argentinië. 

Met ruim 10.000 inwoners, is Cafayate na Salta, de belangrijkste stad van de provincie en ligt 184 km ten zuidwesten van Salta. Hier komt de beste witte wijn van Argentinië vandaan. Het hele jaar is het hier kurkdroog en warm, daarom duren de siësta’s hier het langst, maar toch is het de moeite waard om de hoofdstad van de lekkerste witte wijnen te bezoeken én die te proeven. Het stadje op zich is niet echt interessant en er is weinig te doen, maar de omgeving is zeer de moeite waard, daarom raad ik je toch aan om enkele dagen te blijven. 

Het hele leven speelt zich zoals gewoonlijk af rondom Plaza Principal. Hier heb je de kerk, de Municipalidad en vele terrassen en restaurants. De bomen op het plein hebben prachtige witte bloemen en er staan leuke lantaarns. Pas zo na vijven wordt Cafayate levendig en gezellig en waar alle mensen dan vandaan komen is mij een raadsel. Het stadje is niet ouder dan 150 jaar en is een oase van rust en groen en de bewoners zijn trots op hun mooie Spaanse neokoloniale huizen. In de maanden januari en februari is het moeilijk een hotel te vinden, want veel Argentijnen komen hier vakantie vieren. Av. Güemes (N) is de belangrijkste straat, met leuke winkeltjes, die allerlei regionale (artisanale) spullen verkopen. 

Er zijn twee musea, allereerst El Museo de la Vid y del Vino (museum van de wijnstok en wijn), dat je kunt vinden op Av. Güemes (S) vlak bij Chacabuco. Waar je de geschiedenis van de wijn kunt volgen met allerlei oude wijnattributen en foto’s. Sinds begin 2011 helemaal nieuw van opzet en een bezoek waard! 

Als je er bent, moet je even naar de overkant kijken (in de straat Güemes). Daar zie je een grappig huis in de vorm van een guanaco en een plaatselijke vogel. 

Het andere museum is Museo Arqueológico een paar blokken verder op M. Hurtado en Calchaqui. Hier is een verzameling van oude urnen (uit de Incatijd) en veel ceramiek.

Beiden zijn elke dag open van 10-21 uur. 

Als je geïnteresseerd bent in ceramiek dan is de werkplaats van de familie Cristófani een begrip. Deze van origine Italiaanse familie kwam hier in 1850, en in hun werkplaats wordt nog steeds op ambachtelijke wijze grote tot kleine ceramische potten, schalen en schotels gemaakt. Je vindt ze aan de Ruta 40 net over de brug tegenover de Bodega La Rosa

In de derde week van februari is er een groot folkloren festival, La Serenata a Cafayate. Dit festival is heel populair in de provincie en trekt tienduizenden bezoekers, dus dan wordt het heel moeilijk om een overnachting te vinden. 

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Van Salta naar Cafayate en Argentinië