San Leo

Swipe

San Leo

San Leo (2100 inw.), provincie Pesaro/Urbino, op een bijna 600 m hoge rots gebouwd, is een uitzonderlijk pittoresk stadje in de Montefeltro. De Romaanse Pieve (10e-12e eeuw) heeft zuilen met kapitelen en drie apsiden en op het altaar een ciborium uit de 10e eeuw. In de westelijke crypte ligt de oudste kapel, gesticht door San Leo in de 4e eeuw.

De dom van San Leo, gebouwd op de fundering van een Romeinse Jupitertempel, heeft zuilen met Romaanse kapitelen en in een apsis een kruisbeeld uit 1209. Van de toren heeft men een prachtig uitzicht. Boven op de rots staat de vesting, een fraai middeleeuws gebouw met cilindrische torens en muren met kantelen, in de 16e eeuw door Francesco di Giorgio Martini vergroot op last van Federico da Montefeltro. Er is een wapenmuseum en het uitzicht is groots.

San Severino Marche (13.000 inw.), prov. Macerata, is een pittoresk stadje in het dal van de Potenza met een oud centrum (Castello). Het centrale Piazza del Popolo heeft zuilengalerijen, 17e- en 18e-eeuwse palazzi en de Chiesa della Misericordia. De Dom Sant’Agostino dateert uit de 13e eeuw, maar is in de 15e eeuw vernieuwd. Het gotische portaal is uit 1473. In de kerk zijn werken van Gentile en Pinturicchio te zien.

In de Via Salimbeni staat het Palazzo Tacchi-Venturi met het Museo Archeologico G. Moretti met pinacotheek. In de collectie zijn prehistorische vondsten, Piceense uit de 5e eeuw v.C., Romeinse uit het antieke Septempeda. De Pinacotheek heeft o.a. werk van Nuzi, Veneziano, Crivelli, Alunno, Salimbeni, Pinturicchio en d’Alessandro.

De Romaanse kerk San Lorenzo in Doliolo uit de 9e eeuw, vernieuwd in de 11e eeuw, heeft een 14e-eeuwse campanile met dubbelvensters en een mooi interieur met werk van Pomarancio en een crypte met fresco’s van Salimbeni uit de 16e eeuw.

Aan de Viale Bigioli nr. 126 is het Museo della Civiltà Contadina, met streekfolklore.

In de middeleeuwse bovenstad ‘Castello’ staat de Duomo Vecchio uit de 10e eeuw, later verbouwd, met een mooie façade en toren uit de 14e eeuw. De koorbanken hebben fraai inlegwerk uit 1483; er zijn fresco’s van Salimbeni (begin 15e eeuw) en een kloostergang.

10 prachtige bestemmingen in San Leo en De Marken