Sant Francesc

Swipe

Sant Francesc

Sant Francesc (Xavier) heeft ongeveer 1000 inwoners en is de regionale hoofdplaats van het eiland Formentera. Centraal in het stadje ligt het Placa de Sa Constitució met op nr. 12 het kleine stadhuis (Casa Consistorial).

Església de Sant Francesc Xavier
Blikvanger op dit plein is de Església de Sant Francesc Xavier. Het stadje is naar deze heilige vernoemd. Het is het belangrijkste gebedshuis van het eiland. Zoals zo veel kerken die in de 18e eeuw (1726-1738) gebouwd werden op de Balearen, diende ook dit godshuis als verdedigingswerk. Vandaar dat men de pastorie niet naast de kerk, maar boven op het rechthoekige schip plaatste. Het gehele gebouw ademt de sfeer van een vesting: rechthoekig van vorm, massieve muren, weinig ramen, slechts één schip, een halfrond tongewelf en fraaie uit ijzer vervaardigde deuren. Bijzonder is de houten en deels vergulde achterwand van het hoogaltaar met het beeld van de heilige Franciscus Xavier. Deze beroemde Portugese missionaris trok rond 1540, gewapend met een brevier en een kruis, naar India (Goa) om het Woord Gods te verspreiden. Vervolgens reisde hij naar China waar hij in 1550 overleed. Bijzonder is het kruis met het lichaam van Jezus dat de kunstenaar Aron Keidar uit olijfhout sneed. Verder is de achterwand van de doopkapel geheel beschilderd. Rechts van de kerk staat een witgekalkt koepeltje; achter het ijzeren hekje is een waterput. Links van de kerk staat een witgekalkt huis in de stijl van de Balearen met blauwgeverfde deuren en vensters en een klein balkon.

Capella de Sa Tanca Vella

Op circa 150 m afstand van de kerk staat het oudste godshuis van het eiland: de Capella de Sa Tanca Vella. De kapel diende van de 14e tot de 18e eeuw als gebedshuis. Het gebouwtje bestaat uit een rechthoekige ruimte met erboven een eenvoudig tongewelf. De kapel is gebouwd van onbewerkte stenen die men in de omgeving vond. Nadat men in de 18e eeuw de Església de Francisc Xavier bouwde, verkocht men de kapel aan een boer die er zijn dieren stalde. Pas in 1985 werd het bouwwerk teruggekocht en gerestaureerd.

Etnologisch Museum

Aan de C. Jaume I kunt u het Etnologisch Museum vinden, met informatie over de inwoners van Formentera. Aan dezelfde straat bevinden zich enkele kunst- en souvenirwinkels.

8 prachtige bestemmingen in Sant Francesc en Formentera