Santa Maria

Swipe

Santa Maria

Enkele cijfers

• bevolking: 5552 inwoners
• Aantal steden: 1
• Aantal parochies: 5
• Oppervlakte: 97 km2
• Maximum breedte: 9,5 km
• Maximum lengte: 17 km
• Hoogste punt: Pico Alto (590 meter)

Hoogtepunten

Het kleinere eiland Santa Maria was het eerste eiland van de archipel dat ontdekt werd. Je vindt er dus de oudste steden van de Azoren. Columbus kwam er zelfs voet aan wal zetten na zijn beroemde ontdekkingsreis (Anjos). Het eiland heeft 2 gezichten. Het oostelijke deel is heuvelachtig en heeft vruchtbare akkers en bossen. In het westen is een rode, woestijnachtige vlakte.

Vila do Porto

Op Santa Maria heb je slechts 1 grotere stad en dat is Vila do Porto. Het is de eerst gestichte stad op de Azoren. Stille getuigen zijn de huizen die je er aantreft en dateren uit de 15de eeuw. De burgerluchthaven vlakbij de stad was een Amerikaanse luchtmachtbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Anjos en Maia

Anjos, een dorp in het noorden van het eiland was de plaats waar Christopher Columbus samen met zijn bemanning voet aan wal zette toen ze terug kwamen van hun Amerikaanse ontdekkingsreis. Bezoek zeker het kerkje ‘Nossa Senhora da Purificçao’. Daar vindt je een kapel gewijd aan hen. Ze kwamen in dit kerkje bidden als dank voor een behouden vaart. Anjos is ook een ideale plek om tijdens de zomermaanden te zwemmen in de natuurlijke zwembaden. Maja, een plaatsje in het oosten van het eiland is ook ideaal om te zwemmen.

Praia Formosa

Zowel de natuurliefhebber als de strandliefhebber komen hier aan hun trekken. Deze plek is één van de mooiste van het eiland. Het heeft het mooiste fijne zandstrand op Santa Maria en is tijdens de zomermaanden een populaire plek voor zonaanbidders en surfers.

Barreiro Da Faneca

Ook wel eens de rode woestijn genoemd en dit door de geelrode kleigrond die je er aantreft. De grillige en dorre grond is een uniek fenomeen dat je alleen op Santa Maria kunt zien.

Pico Alto

Het hoogste punt van Santa Maria waar je een spectaculair zicht krijgt over het gehele eiland.

Figueiral en Prainha

Zijn twee natuurreservaten waar je heel wat mariene fossielen kunt bewonderen.

Sport en ontspanning

Zwemmen

Praia Formosa, Anjos, Maia en São Lourenço zijn ideale plaatsen om een duikje te nemen of te surfen en waterskiën.

Duiken

Prainha en de Xaréus-grot zijn de meest populaire duikplaatsen.

Wandelen

Het eiland heeft tal van bewegwijzerde wandelroutes van 7 -14 km.

8 prachtige bestemmingen in Santa Maria en Azoren