Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Amorgos

Dit langgerekte eiland is het meest oostelijke van de Cycladen. Het is een typisch cycladeneiland: dor en droog met steile rotskusten afgewisseld met lieflijke baaien met mooie (zand)stranden. Tegen een van die rotsen op 300 m hoogte hangt het prachtige spierwitte Chozoviotsaklooster geplakt, letterlijk een van de hoogtepunten van het eiland. Tot voor kort was dit eiland bepaald niet toeristisch, maar sinds de wegen zijn verbeterd en het eiland redelijk goed begaanbaar is, ontdekken steeds meer mensen de schoonheid van Amorgos. Echt veel hotels of andere toeristische faciliteiten zijn er (nog) niet.

Amorgos in het kort

#Oppervlakte: ca 120 km2

#Kustlijn: ca 112 km

#Inwoners: 1.800

#Hoofdstad: Chora of Amorgos

Zomerverblijf

Op het eiland zijn veel oudheden ontdekt die erop wijzen dat het eiland al zeer vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Bij het lieflijke Katapola aan de westkust, de belangrijkste havenplaats van het eiland zijn resten gevonden van de nederzetting Minoa dat het zomerverblijf van koning Minos van Kreta zou zijn geweest. In het archeologisch museum in de hoofdstad zijn allerlei unieke vondsten uit dit gebied tentoongesteld. Hoofdstad Chora ligt aan de westkust en is weer zo’n typisch wit Cycladenstadje dat tegen de hellingen van een heuvel is gebouwd.

eel schilderachtig is ook Egiali in het noordwesten. Bij deze tweede havenplaats in grootte liggen enkele mooie stranden. Egiali kan het gemakkelijkst per boot worden bezocht. De weg naar het noordwesten is steil en niet zo goed. In het zuiden is Arkessini nog een mooi plaatsje. Ernaast ligt de opgraving van het antieke Arkessini.

10 prachtige bestemmingen in Amorgos en Griekse Eilanden