Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Andros

Het meest noordelijke eiland van de Cycladen heet Andros. Op Naxos na is het ook het grootste eiland van deze groep. Opvallend verschil is dat Andros veel groener is dan de andere Cycladen. Het landschap is afwisselend bergachtig met steile rotsen en weelderig groen. Aan water is er geen gebrek, gezien de vele (geneeskrachtige) bronnen en riviertjes. Het is dan ook het meest vruchtbare eiland van de Cycladen met veel olijf-, pijn-, vijgen-, citrusbomen en wijngaarden. In Apikia in het oosten, niet ver van de hoofdstad, ontspringt de bekende Sarizabron waarvan het mineraalwater in flessen in heel Griekenland verkocht wordt.

In de oudheid werd de god van de wijn Dionysos oftewel Bacchus op het eiland vereerd. Tijdens de bacchanalen ter ere van deze god zou er wijn in plaats van water uit de bronnen zijn gestroomd. Andros is een prima wandelbestemming. Lopend door de mooie natuur over oeroude ezelpaadjes komt u door oude dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Naast natuurschoon heeft Andros ook veel fraaie baaien en mooie stranden.

Andros in het kort

#Oppervlakte: 373 km2

#Kustlijn: 177 km

#Inwoners: 10.000

#Hoofdstad: Andros of Chora

De Hoofdstad en omgeving

Andros heeft een lange scheepvaarttraditie. Veel van de inwoners werken in de scheepvaart en het eiland heeft enkele rijke redersfamilies voortgebracht. De statige neoklassieke huizen in de hoofdstad aan de zuidoostkant van het eiland behoren toe aan deze rijke zeelieden. Aan de Platia Riva bevindt zich een scheepvaartmuseum waar de geschiedenis van het eiland op zeevaartgebied uit de doeken wordt gedaan. Daar staat tevens het beeld van de vermiste zeeman. Een Archeologisch museum en een museum voor moderne kunst zijn te vinden aan het gezellige Platia Kaïri.

Verdere bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn het Venetiaanse fort waar niet zo heel veel meer van over is en de 13de eeuwse Palatianikerk die binnen de muren van het kasteel staat. Nimborio, Paraporti en Gialia zijn stranden vlakbij Andros-Stad.

Vanuit de hoofdstad kan erg gemakkelijk het binnenland ontdekt worden. Het dorpje Menites is bijvoorbeeld erg mooi. Het ligt midden in het groen en er zijn veel waterbronnen. Bij Falika ligt het Panachrantouklooster, het oudste klooster van het eiland uit 961. Er wonen nog enkele monniken. In de mooie baai van Korthi met zijn grote kiezelstrand is het heerlijk uitblazen.

De rest van het eiland

De belangrijkste haven van Andros ligt aan de westkant van het eiland bij Gavrio. Hier arriveren en vertrekken de ferryboten. Belangrijkste bezienswaardigheid in de buurt is de Agios Petros toren uit de Hellenistische tijd. Een stukje onder Gavrio ligt Batsi, een van de grootste toeristische badplaatsen van het eiland. Vanaf hier het binnenland in ligt het klooster van Zoodochos Pigi met een geneeskrachtige bron. Het dorpje Arnas dat daar vlakbij ligt, is gesitueerd te midden van het groen aan de helling van de hoogste berg van het eiland, de Petalos van een dikke 1000 m. Paleopoli, waar ooit het antieke Andros zich bevond, ligt verder naar beneden aan de kust. Van de antieke stad zijn nog enkele ruïnes over. Als u vanuit Paleopoli richting hoofdstad gaat, komt u bij Melida waar de fraaie Taxiarchiskerk uit de 11de eeuw staat.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Andros en Griekse Eilanden