Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Ios

Witte huisjes, kerkjes met blauwe koepeltjes, windmolens, mooie stranden en een goed uitgaansleven. Ios is weer zo’n typisch Cycladeneilandje, maar qua bezoekers wel de tegenpool van buureiland Sikinos. In de zomer wordt het namelijk vooral door vakantievierende jongeren bezocht als ze aan het eilandhoppen zijn. Dat is ook te merken aan de vele bars, cafés en uitgaansgelegenheden in het hoofdstadje Chora of Ios-Stad. Van rust is er dan geen sprake. De lokale bevolking verdient veel aan het toerisme, dus er wordt ook veel gedoogd.

Het landschap van Ios is droog en bergachtig met fraaie inhammen aan de kust. Talloze olijfbomen groeien er en er worden druiven verbouwd voor wijn. Volgens de overlevering zou Homeros, wiens moeder op Ios was geboren, er begraven zijn en wel in Plakotos in het noorden.

Ios in het kort

#Oppervlakte: ca 108 km2

#Kustlijn: ca 80 km

#Inwoners: 2000

#Hoofdstad: Chora of Ios-Stad

Het eiland rond

De hoofdstad Chora is verdeeld in een boven- en een benedenstad. Op de top van de heuvel prijkt een Venetiaans fort en er staat een rij oude windmolens. Daaronder ligt het oude stadje met zijn wirwar aan nauwe straatjes en witte huisjes. In de mooie haven liggen kleurrijke vissersbootjes en jachten en meren de ferryboten aan. Hier zijn alle toeristische faciliteiten te vinden. Het stadje heeft twee musea: een archeologisch museum en een folkloristisch museum. Dichtbij de haven is een zandstrand.

Wie van oudheden houdt, kan op verschillende plekken terecht. In Agia Theodoti aan de oostkust zijn de resten van een antiek aquaduct te zien. Iets verder daaronder in Psathi is een tempel opgegraven. Vlakbij staat het Venetiaanse fort Paleokastro en in Plakatos, de vermeende begraafplaats van Homeros, is een toren uit de hellenistische tijd te bekijken.

Stranden

De stranden van Ios zijn heel mooi, maar in de zomermaanden enorm druk. Vooral op het prachtige strand in de baai van Milopotas dichtbij de hoofdstad krioelt het er dan van de badgasten. Iets minder druk bezocht worden de stranden bij Agia Theodoti, Psathi, Kalamas, Plakes, Tzamari, Kolitsani en Manganari.

10 prachtige bestemmingen in Ios en Griekse Eilanden