Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Kea

Kea ligt op nog geen 20 km afstand van het vasteland af en is beroemd om zijn amandelen en honing. Omdat het zo dichtbij ligt, wordt het veel bezocht door Griekse toeristen. Op de schaarse vruchtbare berghellingen met waterstroompjes, groeien wat druiven en fruitbomen, maar veel eer valt er niet te behalen aan de landbouw hier. Kea is bergachtig en heeft een kust met mooie baaien en stranden. De beste stranden liggen bij Pisses, Korissia, Koundouras, de baai van Otzias en die van Poles.

In de oudheid waren er op Kea vier zelfstandige stadstaten: Korissia, waar nu de haven is, Ioulis, nu de hoofdstad, Poiessa (nu Pisses) aan de westkust en Karthea in het zuiden. Belangrijkste oudheidkundige bezienswaardigheid op dit verder typische Cycladeneiland is de Leeuw van Kea, vlakbij de hoofdstad. Dit dier is ongeveer 6 m lang en in de 6de eeuw uitgehouwen uit de rotsen. Meer archeologische vondsten zijn te zien in het museum in de hoofdstad.

Kea in het kort

#Oppervlakte: ca 121 km2

#Kustlijn: ca 81 km

#Inwoners: 1800

#Hoofdstad: Chora of Ioulis

Het eiland

De havenplaats van Kea heet Korissia en ligt in de baai van Agios Nikolaos. De hoofdstad Chora of Ioulis, dat de antieke naam was, ligt 5 km omhoog de bergen in. Bovenop de top van de heuvel staat het Kastro. Het stadje is weer typisch voor de Cycladen met smalle, soms overdekte steegjes en (trap)straatjes, alleen zijn de huisjes hier voorzien van dakpannen. Op de berg staat ook een rij oude windmolens. Een fraai klooster dat gebouwd is rond een antieke toren bevindt zich in Agia Marina en het klooster van Kastriani in een zeer ruig landschap is ook een bezoekje waard. Koundouras aan de zuidwestkust en Vourkari aan de noordwestkust zijn gezellige badplaatsen.

10 prachtige bestemmingen in Kea en Griekse Eilanden