Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Griekse Eilanden

De inwoners van Kythnos noemen hun eiland liever Thermia, de naam die het ook in de oudheid droeg en die verwijst naar de thermale bronnen bij het plaatsje Loutra in het noorden. Het is nog steeds een kuuroord. Uit vondsten blijkt dat Kythnos een van de eerste bewoonde eilanden van Cycladen was.

Ook dit eiland is ruig en bergachtig. Er groeien o.a. vijgenbomen en druiven. Het eiland heeft mooie baaien en stranden die onder meer te vinden zijn bij Loutra, Merichas, Episkopi, Agios Stefanos, Lefkes, Kalo Livadi en in de baai van Flambouria die per boot bereikbaar is.

Kythnos in het kort

#Oppervlakte: ca 100 km2

#Kustlijn: ca 97 km

#Inwoners: 1500

#Hoofdstad: Chora of Kythnos

Het eiland

De havenplaats van Kythnos heet Merichas. Ongeveer 10 km daarvandaan ligt de hoofdstad Chora die zoals alle belangrijkste plaatsjes op de Cycladen op de top van een heuvel ligt. Het is een karakteristiek stadje met smalle straatjes en veel kerkjes.

Vlakbij Chora staat het Panagia tou Nikousklooster. Tijdens de Turkse overheersing werd hier stiekem Grieks onderwijs gegeven.

Zo’n 5 km verderop ligt het pittoreske dorp Dryopida met een grot als bezienswaardigheid. Het mooie klooster Panagia Kanala kijkt uit op het eiland Serifos. Voor het klooster strekt zich een zandstrand uit.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden