Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Milos

Omdat dit eiland bijna precies in het midden bijna doorsneden wordt door een grote baai, heeft het zijn typische hoefijzervorm gekregen. Deze baai is vermoedelijk een ondergelopen vulkaankrater. Door het vulkanisch karakter is het landschap op Milos erg grillig en rotsachtig. De kust bestaat uit kliffen, enorme rotsblokken en mooie grotten die tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland behoren. Bekend zijn de grotten van Papafranga bij Fylakopi, van Sykia aan de noordwestkant en van Kleftiko aan de zuidkust. De eerste is gevormd door enorme witte rotsen en De tweede grot biedt een prachtig kleurenspel en is per boot vanuit de havenplaats Adamas te bereiken. De rotsen met de grotten van Kleftiko die uit het water omhoog rijzen zijn zeer spectaculair. Kleftiko betekent 'dief' en stamt af van het feit dat vroeger de zeerovers achter de rotsen hun schepen verborgen hielden. Deze bestemming is tevens per boot vanuit Adamas te bereiken zoals ook de mooie grotten op de nabije Glaronisia-eilandjes.

De bodem van het Milos is rijk aan minerale grondstoffen. Hierdoor kon er al heel vroeg mijnbouw ontstaan. Vooral de winning van obsidiaan, oftewel vulkanisch glas, was erg belangrijk.

Het eiland is vooral bekend door de vondst van de Venus van Milo in 1820. Op de plek waar ooit het antieke Milos lag, vond een boer het beroemde beeld van Afrodite. Dit mooie staaltje van Hellenistische beeldhouwkunst, staat nu in het Louvre in Parijs.

Milos in het kort

#Oppervlakte: ca 160 km2

#Kustlijn: ca 125 km

#Inwoners: 5.000

#Hoofdstad: Milos of Plaka

Het eiland

Het eerder genoemde Adamas is de havenplaats van Milos. Het is een mooi dorpje in typische Cycladenarchictuur. In het hoogseizoen is het er erg druk omdat hier ook de meeste toeristische voorzieningen te vinden zijn. Er ligt een goed zandstrand bij in de buurt. Vanuit Adamas kunnen boottochtjes rond het eiland gemaakt worden of kunt u het eiland per bus verkennen.

De hoofdstad Milos of Plaka, ook weer zo’n fraaie Cycladenbestemming met witte huisjes en kerken, ligt bovenop een berg van 200 m hoog en kijkt uit over een grote baai. Vooral het uitzicht vanaf het Panagia Korfiotissakerkje is magnifiek. Het stadje heeft een archeologisch museum waar uiteraard een gipsen afgietsel van de wereldberoemde Venus van Milo te bewonderen is en er is ook een historisch en folkloristisch museum.

De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland ligt op ongeveer 2 km afstand van het hoofdstadje. Bij Tripiti bevinden zich de Catacomben, een Christelijke begraafplaats uit de 3de eeuw waar zo’n 2000 mensen begraven liggen. Enkele onderaardse gangen zijn te bezichtigen. Nog een belangrijke vindplaats is die bij Filakopi waar drie prehistorische nederzettingen op elkaar zijn gebouwd.

Apolonia aan de noordkust recht tegenover het eilandje Kimolos, is uitgegroeid tot mondaine badplaats. Mooie stranden zijn verder te vinden bij Hivadolimni, Emborio, Provatas, Paleochori en Agia Kiriaki.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Milos en Griekse Eilanden