Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Mykonos

Wie van rust houdt, kan het mondaine Mykonos in het hoogseizoen maar beter mijden. Het eiland staat namelijk bekend als feestbestemming voor jongeren en leden van de jetset om er eens lekker uit hun dak te gaan in een van de vele clubs en bars. In de haven van de hoofdstad liggen de bont gekleurde houten vissersbootjes zusterlijk zij aan zij met peperdure jachten. De inwoners leven er voornamelijk van het toerisme dat ieder seizoen veel geld in het laatje brengt. Toch heeft het eiland zijn Cycladische schoonheid weten te behouden. Tegen het droge bergachtige landschap steekt het wit met blauw van de huizen prachtig af en het eiland telt wel 350 kerkjes en kapelletjes en talloze typische windmolentjes.

De hoofdstad Chora of Mykonos is met zijn witte blokkendoosjes van huizen erg mooi. Overal tussen de platte daken steken de koepeltjes van de vele kerkjes en kapelletjes uit. Van de geplaveide straatjes zijn de voegen witgemaakt, wat een bijzonder effect geeft.

Chora heeft een zeer gezellige haven met veel terrassen, eetgelegenheden en winkeltjes. Aan de rechterzijde van de haven staan kleurrijke huizen zo dicht bij de zee dat deze buurt de naam Mikrá Enetía oftewel Klein Venetië heeft gekregen.

De grootste toeristische trekpleister is de kerk Panagia Paraportiani, die op een witgekalkte berg lijkt. Het is een erg opvallend assymetrisch bouwwerk met veel klokkentorentjes en ronde vormen dat eigenlijk bestaat uit een grote en vier kleinere kerkjes. De hoofdkerk stamt uit de 15de eeuw. De naam van de kerk betekent Onze lieve vrouwe bij de poort. Vroeger stond de kerk namelijk naast de toegangspoort van het Venetiaanse kasteel.

Mykonos in het kort

# Oppervlakte: 85 km2

# Kustlijn: 80 km

# Inwoners: 6.000

# Hoofdstad: Chora of Mykonos  

Musea op Mykonos:

# Het archeologisch museum in de hoofdstad herbergt o.a. graftombes van het naburige eiland Rinia dat in de oudheid gebruikt werd om doden te begraven.

# Authentieke meubels, iconen en muziekinstrumenten zijn te bewonderen in het Folkloremuseum van Chora.

# Het Scheepvaartmuseum bevindt zich ook in de hoofdstad en wel aan de rand van het oude centrum. De rest van het eiland Het dorp Ano Mera ligt op ongeveer 8 km afstand van de hoofdstad het binnenland in. Er rijdt een bus naartoe. Hier ligt het mooie monnikenklooster Panagia i Tourliani uit de 18de eeuw. 4 km van Ano Mera aan de oostkust ligt de toeristische badplaats Kalafatis. Naast het bruisende en excentrieke nachtleven, komen de meeste bezoekers ook naar het eiland voor de mooie stranden. Het zal u niet verbazen dat er weinig rustige stranden op Mykonos te vinden zijn. Beroemd en berucht is het enorm drukke Platys Gialos. Van hieruit gaan bootjes naar de stranden Paradise, Super Paradise en Elia, waar ook naakt mag worden gezonnebaad. Psarou is een mondaine badplaats in de zuidoostelijke punt van het eiland. Boven de hoofdstad liggen nog meer stranden aan de baai van Tourlos en bij Agios Stefanos.

10 prachtige bestemmingen in Mykonos en Griekse Eilanden