Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Paros

Hoewel Paros een van de populairste toeristische eilanden is, heeft het toch zijn authentieke karakter weten te behouden. Het is een typisch Cycladeneiland met witte huisjes, windmolens, schilderachtige straatjes en mooie kerkjes. Qua natuur is het ook een schoolvoorbeeld van een Cyclade: weinig groen en bergachtig.

Paros is vooral bekend van het witte, een beetje doorschijnende marmer. De meeste beelden uit de oudheid zoals de wereldberoemde Venus van Milo zijn gemaakt van marmer uit de bergen van Paros. Door die marmerwinning beleefde het eiland in de 8ste eeuw v.Chr. een enorme bloeiperiode.

Paros is bij toeristen vooral vermaard om zijn mooie goudkleurige zandstranden. Een heel bijzonder strand is te vinden in de westelijke noordpunt van het eiland vlakbij Naoussa. In de zee bij Kolimbrithes liggen vreemd gevormde rotsen die verschillende baaitjes met zandstrand van elkaar scheiden.

Paros in het kort

#Oppervlakte: 195 km2

#Kustlijn: 119 km

#Inwoners: 8.000

#Hoofdstad: Parikia

De hoofdstad en omgeving

Parikia is een wonderschoon stadje dat perfect beantwoordt aan het beeld dat iedereen heeft van de Cycladen. Het is dan ook een genot om door de smalle geplaveide straatjes te dwalen waar de witte huisjes zij aan zij staan, getooid met talloze bloempotten met kleurige bloemen. Ook de Venetiaanse architectuur met zijn herenhuizen is op veel plekken te herkennen. In het hoogseizoen wordt het stadje wel overstroomd door toeristen.

Over Parikia verspreid staan veel kerkjes en kapelletjes, maar de grote kerk Panagia Ekatondapilliani vormt het middelpunt. Het is een belangrijk Byzantijns monument uit de 4de eeuw. Eigenlijk is de naam van de kerk: Katapoliani, maar omdat hij honderd deuren zou hebben, kreeg hij deze bijnaam. Ekatón betekent namelijk honderd in het Grieks. Opvallend is dat de kerk niet witgekalkt is zoals gebruikelijk op de Cycladen. Hij is gemaakt van grijsrode steen en heeft rode dakpannen. In de kerk bevindt zich een belangrijke icoon van Maria. Ieder jaar wordt de naamdag van Maria op 15 augustus groots gevierd en wordt de icoon in processie door de stad gesjouwd. Vanaf de haven loopt een rechte brede weg naar de kerk. Vlakbij staat een klein archeologisch museum waar o.a. enkele beelden uit marmer van Paros te zien zijn.

Uiteraard mag het Venetiaanse fort niet ontbreken in Parikia. Dat staat vlakbij de haven met zijn gezellige boulevard op een heuvel. Bij deze ruïne zijn ook de resten te vinden van een oude tempel en staan enkele mooie oude kerkjes. Bij de haven staat tevens een oude windmolen. Aan weerszijden van de haven liggen de stadsstranden.

Naoussa

Naoussa wordt geafficheerd als 'het mooiste haventje van Griekenland'. Geen wonder dus dat het er in het hoogseizoen barst van de toeristen. Maar, het maakt zijn naam wel degelijk waar. Het Venetiaanse haventje met de vele visrestaurantjes is werkelijk wondermooi en daarachter strekken zich schilderachtige straatjes en steegjes uit. Er staat een vuurtoren en de resten van een Venetiaans fort en van de vele kerkjes zijn de Panagia Parnassa en de Agios Ioannis Theologos de hoogtepunten. In de nabije omgeving staan ook nog twee kloosters. Dat zijn het Agios Athanasiosklooster en het Agios Georgiosklooster.

De rest van het eiland

Het bergachtige binnenland van Paros is zeer de moeite waard. Tot de mooiste dorpen behoren Lefkes en Marpissa. In Lefkes (wat 'wit' betekent) staat de Agia Triada kerk die helemaal uit het witte Parosmarmer is gebouwd. Ook het interieur is van marmer. Ook Marpissa is zo’n typisch Cycladendorpje. Hier staan veel kerken en kloosters zoals het Metamorfosisklooster.

In het westen een eindje onder de hoofdstad ligt het plaatsje Petaloudes, genoemd naar de vele vlinders die er rond fladderen. Hier vlakbij staat ook het mooie klooster Christos tou Dassos.

Stranden

Mooie stranden zijn er genoeg op Paros. Piso Livadi, Logaras, Chryssi Akti en Dryos liggen allemaal aan de zuidoostkust. Meer in het zuiden ligt het grootste dorp van het eiland Ankeria met daar vlakbij het uitgestrekte zandstrand van Alyki.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Paros en Griekse Eilanden