Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Santorini

Santorini is het bekendste eiland van deze groep en samen met Mykonos misschien ook wel het bekendste eiland van de Cycladen. Het heeft een bijzondere schoonheid met zijn zeer steile en hoge rode, zwarte, bruine en grijze rotsformaties waar bovenop de typische witte Cycladische architectuur van de hoofdstad Fira en de andere dorpen heel fraai afsteekt. Santorini is een vulkanisch eiland. Het heeft de vorm van een halve maan omdat een groot deel van het eiland in zee is verzonken tijdens wat waarschijnlijk de zwaarste vulkaanuitbarsting ooit was rond 1450 v.Chr. Vandaar ook de abrupt eindigende hoge rotsen aan de kust waar het eiland simpelweg is afgebroken en in zee is gestort. Er wordt wel eens beweerd dat hier in de buurt het mythische Atlantis zou liggen.

De Tsunami’s die door de uitbarsting ontstonden met vloedgolven van wel 100 m hoog, maakten waarschijnlijk ook een einde aan de Minoïsche cultuur op Kreta en waren naar verluidt verantwoordelijk voor de bijbelse plagen. Ook in de moderne tijd liet het natuurgeweld zijn sporen achter. Een zware aardbeving in 1956 verwoestte veel huizen en gebouwen op het eiland.

Opgravingen bij Akrotiri in de zuidwestelijke punt hebben een complete, waarschijnlijk Minoïsche, stad bloot gelegd die onder een dikke laag vulkaanas lag begraven. Huizen met prachtige muurschilderingen kwamen te voorschijn en verder groef men hele straten en pleinen met winkels en werkplaatsen op. Het eiland heette destijds Strongyli. Dit betekent ‘rond|. Vondsten van deze plek zijn te zien in het archeologisch museum in de hoofdstad. De muurschilderingen zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum in Athene.

De oorspronkelijke naam van het eiland is Thera, naar de Dorische aanvoerder Theras die het eiland in de 11de eeuw v.Chr. veroverde. De Venetianen maakten er later Santorini van, naar Santa Irini, de beschermheilige van het eiland.

Santorini in het kort

#Oppervlakte: ca 76 km2

#Kustlijn: ca 70 km

#Inwoners: 8.000

#Hoofdstad: Fira

Fira

De hoofdstad Fira ligt aan de rand van de afgrond van een steile rode rotsformatie die meer dan 250 m boven zee uitsteekt. Door zijn ligging bovenop de rots en de typische witte Cycladische architectuur wordt het stadje beschouwd als een van de mooiste plekjes ter wereld. Het is waarschijnlijk ook een van de meest gefotografeerde plaatsen ter wereld. Vanaf het havenplaatsje Skala Fira aan de voet van de rots is Fira via een kronkelig pad met traptreden te bereiken. Het is een hele klim die ook op de rug van een ezeltje kan worden afgelegd. Onder- en bovenaan het pad staan veel lastdieren tot uw beschikking. Ook gaat er een kabelbaan omhoog. Met de auto kunt u Fira bereiken vanuit havenplaats Athinio 10 km verderop waar de grote ferryboten aanleggen. Hier vandaan vertrekken ook bussen naar het hoofdstadje.

In het hoogseizoen is het een drukte van belang in de nauwe straatjes van het prachtige Fira met zijn wit met blauwe huisjes, koepelkerkjes, vele gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes. Het uitzicht vanaf hier is spectaculair en de zonsondergang beroemd.

Fira werd na de aardbeving van 1956 grotendeels verwoest, maar is in oude stijl weer opgebouwd. De huizen hebben typische balkons, kleine ramen die meer op luchtgaten lijken en dakterrassen. Er zijn heel veel fraaie kerken, kerkjes en kapelletjes.

Vanuit Skala Fira kunnen boottochtjes worden ondernomen naar de nabij liggende eilandjes. Op Nea Kameni o.a. kan de oude vulkaankrater worden bezocht.

De rest van het eiland

De opgraving van het antieke Thera ligt aan de zuidoostkant van het eiland dichtbij Kamari en Perissa. Het terrein is te vinden op de top van de berg Mesa. Tempels, een markt, graven en baden zijn er blootgelegd. Op het hoogste punt van het eiland ligt het monnikenklooster Profitis Ilias. Aan de zuidkant van het eiland is Emborio nog een aardig dorp, het op Fira na grootste van het eiland. Er staat een Byzantijnse kerk.

In het noorden is een pracht van een Cycladisch dorp met typische huisjes die uit de rotsen zijn gehakt. Ze zijn wit, blauw of okerkleurig geschilderd. Het dorp wordt gedomineerd door een Venetiaans kasteel. Ook staan er neoklassieke herenhuizen en heeft het een prachtig uitzicht.

Voor goudkleurige zandstranden moet u niet op Santorini zijn. De stranden op dit eiland zijn vulkanisch met zwart zand of kiezels. Ze zijn te vinden bij Kamari, Armeni, Amoudi, Baxedes Perissa en Monolithos. Een strand tegen een decor van rode rotsen is Kokini Paralia (dit betekent ‘rood strand|).

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Santorini en Griekse Eilanden