Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Serifos

Ook Serifos lijkt vanuit de verte op een kale rots die uit de zee omhoog komt. Hier weer een rotsachtige kust met veel inhammen en grotten. Opvallend zijn de prachtige zandstranden die veel badgasten naar het eiland lokken. De mooiste liggen bij Livadi, Koutalas, Agios Sostis, Psili Amos, Agios Ioanis en Sikamia. Het ruige berglandschap wordt in het binnenland afgewisseld met vruchtbare groene vlaktes. Dit alles vormt samen met de witheid van de dorpjes en kerken een pittoresk geheel.

Volgens de mythologie stellen de mysterieuze rotsformaties versteende figuren voor. Polydectes die ooit als een tiran over Serifos heerste, is versteend vereeuwigd in een van de rotsen. Andere bergen dragen de namen van Danae, Perseus en Medusa. Perseus zou samen met zijn moeder Danae op het eiland zijn aangespoeld. Hij doodde later Medusa die met haar blik mensen kon doen verstenen. Er zijn inderdaad wat reusachtige menselijke contouren in de bergketens op Serifos te herkennen.

Serifos in het kort

#Oppervlakte: ca 73 km2

#Kustlijn: ca 70 km

#Inwoners: 1200

#Hoofdstad: Chora

Het eiland

De boten meren aan bij de havenplaats Livadi aan de zuidoostkant van het eiland. Hier zijn ook de meeste toeristische voorzieningen. Er loopt een kronkelweg van ongeveer 5 km omhoog naar de hoofdstad Chora op een steile rots. Chora is weer zo’n schitterend blinkend wit Cycladendorpje dat nog zeer authentiek aandoet. Het is verdeeld in twee wijken: Pano Chora en Kato Chora. De oude wijk is via een trap te bereiken die langs het plein met het stadhuis en de kerken Agios Ioannis en Agios Athanasios leidt. Helemaal boven staat de ruïne van de Venetiaanse burcht. Het stadje heeft ook een archeologisch museum.

Een bezoekje zeker waard is het 17de eeuwse Taxiarchonklooster bij Galani dat op 100 m boven de zee uittorent en een magnifiek uitzicht biedt. Door de dikke hoge muren lijkt het op een stevig fort. In het dorpje Panagia bevindt zich de oudste kerk van het eiland met mooie muurschilderingen uit de 14de eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Serifos en Griekse Eilanden