Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Sifnos

In de oudheid was dit eiland zeer rijk door het vele goud en zilver dat er gewonnen werd. In Delphi bouwden inwoners van Sifnos een schathuis dat vol werd gelegd met kostbare offergaven.

Ook hier weer het typische Cycladenlandschap: donker, kaal en bergachtig waartegen de spierwitte kerken, kapellen, windmolens en huizen fel afsteken. In het binnenland liggen temidden van olijfvelden vele witte dorpjes te blinken in de zon. Erg mooie zandstranden zijn te vinden bij het havenstadje Kamares, Faros, Platis Gialos, Vathi, Chersonissos, Vrolidia en Fikiada Fassolou.

Sifnos in het kort

#Oppervlakte: ca 83 km2

#Kustlijn: ca 70 km

#Inwoners: 2000

#Hoofdstad: Apollonia

Het eiland In Kamares, het redelijk moderne havenstadje met veel toeristische voorzieningen, zijn veel pottenbakkerswerkplaatsen te vinden. Zes kilometer bergopwaarts ligt de karakteristieke hoofdstad van het eiland, Apollonia, over drie hellingen verspreid. Het mooie stadje is genoemd naar de god Apollo die in de antieke tijd op het eiland vereerd werd.

De kubusvormige huisjes en de nauwe straatjes zijn weer zeer typisch voor de bouwstijl op deze eilanden. Het stadje heeft een folkloristisch museum en een paar mooie kerken. Rondom Apollonia liggen nog enkele Cycladische gehuchten die aan schoonheid niet onderdoen voor de hoofdstad. Artemonas, Exambela en Kato Petali zijn zeker een bezoek waard. Kastro aan de oostkust is juist weer geen typisch Cycladendorpje, maar heeft een middeleeuwse architectuur. Het was ooit de hoofdstad van het eiland en de huizen zijn in de stadsmuur gebouwd. In Kastro bevindt zich een archeologisch museumpje.

Tussen Faros en Platis Gialis aan de zuidoostkust ligt op een lage rots, omringd door blauw zeewater, het witte klooster van Chrysopigi uit de 17de eeuw: een plaatje. Wie over Sifnos rondzwerft zal op talloze kloosters en kerkjes stuiten die zomaar op de mooiste plekjes midden in het landschap staan.

10 prachtige bestemmingen in Sifnos en Griekse Eilanden