Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Syros

De hoofdstad van Syros is tevens de hoofdstad van de Cycladen. Tot Piraeus die rol in 1893 overnam, toen het Kanaal van Corinthe af kwam, was Ermoupoli bovendien de belangrijkste havenstad van heel Griekenland. Rond de 17de eeuw was Syros een katholieke kolonie en werden er katholieke kerken en kloosters in de hoofdstad gebouwd. Tijdens de vrijheidsoorlog tegen de Turken zochten veel vluchtelingen hun heil op het eiland, vooral bewoners van het zwaar getroffen Chios.

Syros zelf heeft grillige kusten met mooie baaien en stranden. Er zijn twee grote baaien: die bij Ermoupoli in het oosten en Finikas in het westen. Het noorden is bergachtig en het binnenland is wisselend heuvelachtig en vlak. Op deze vlaktes wordt landbouw bedreven. Opgravingen bij Kastri en Chalandriani in het noorden hebben uitgewezen dat het eiland ook een grote rol speelde in de prehistorie en de Cycladische periode. Bij Gramata aan de noordwestkust zijn veel inscripties in de rotsen uit de Romeinse en Byzantijnse periode gevonden. Het eiland heeft een vliegveld en is per boot bereikbaar vanuit verschillende bestemmingen.

Syros in het kort

#Oppervlakte: 86 km2

#Kustlijn: 87 km

#Inwoners: 22.000

#Hoofdstad: Ermoupoli

De hoofdstad

Ermoupoli is een mooie stad met veel 19de eeuwse herenhuizen, ruim opgezette pleinen, grote kerken, neoklassieke gebouwen en een grote haven. Van de inwoners van Syros woont bijna driekwart in de hoofdstad. De stad is tegen twee heuvels gebouwd. Alle voorzieningen zijn er te vinden, inclusief een bruisend nachtleven. Aan het mooie Miaouliplein in het centrum van de stad staat het majestueuze stadhuis. Daarnaast bevindt zich het Apollotheater, dat een kleinere kopie is van de Scala in Milaan. De stad herbergt ook een archeologisch museum. In de wijk Vaporia bouwden rijke reders hun statige huizen.

In de bovenstad Ano Syros op de linkerheuvel hangt nog steeds de middeleeuwse Venetiaanse sfeer met stadsmuren en nauwe, steile straatjes. Hier woonde en woont nog steeds de katholieke bevolking. Bovenop de heuvel met prachtig uitzicht, staat de Agios Georgioskathedraal. Het Capucijnerklooster en het Jezuïetenklooster liggen iets lager daarvan.

Stranden

Syros heeft veel te bieden qua strandleven. De stranden met de meeste voorzieningen liggen in het zuiden en het westen van het eiland. In het noorden zijn de stranden moeilijker bereikbaar. Bekende badplaatsen zijn te vinden in de baai van Finikas, in de streek van Possidonia en Delagratsia. Ook bij de plaatsen Vari, Kenas, Megas Gialos, Kimata, Agios Nikolaos, Ambela, Delfini, Achladi en bij de hoofdstad zijn goede stranden.

10 prachtige bestemmingen in Syros en Griekse Eilanden