Santoríni en de overige Cycladen

Swipe

Tinos

Rond 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart, wordt Tinos overspoeld met pelgrims uit heel Griekenland. Het eiland staat namelijk bekend als het Lourdes van Griekenland en de kerk Panagia Evangelistra. In de hoofdstad is een bedevaartsoord voor Grieks-orthodoxe gelovigen die hopen op een wonderbaarlijke genezing of een oplossing voor hun problemen. De bedevaartgangers wagen zich meestal niet verder dan de hoofdstad en dat betekent dat het binnenland heel rustig en ongerept is. Het is een mooie bestemming voor wandelliefhebbers.

Tinos is een bergachtig en relatief groen eiland met veel authentieke Cycladen dorpjes. Beroemd zijn de honderden prachtig bewerkte duiventorens, de peristeriónes, die her en der over het eiland verspreid staan en ook alleen hier voorkomen. Deze werden in de Venetiaanse tijd gebouwd. De duiven werden gekweekt voor het vlees en voor de mest. De meeste bevinden zich in de vallei van Tarambados. Volgens de mythologie is Tinos het eiland van de god van de wind, Aeolus. De Meltemiwinden kunnen er inderdaad behoorlijk tekeer gaan.

Tinos in het kort

#Oppervlakte: 195 km2

#Kustlijn: 106 km

#Inwoners: 9.000

#Hoofdstad: Tinos of Chora

De wondericoon

De belangrijkste attractie voor de Griekse toeristen is de wondericoon van Maria die in de enorme Panagia Evangelistriakerk in de hoofdstad wordt bewaard. De kerk werd in 1823 gebouwd op de plek waar de non Pelagia uit het Kechrovounioklooster de icoon vond nadat ze erover gedroomd had. Een kaarsrechte weg van 500 m leidt vanaf de haven naar het grote kerkcomplex. Sommige gelovigen kruipen op hun knieën vanaf hier naar de kerk. Op 25 maart (Maria Boodschap) en 15 augustus (Maria Hemelvaart) wanneer de icoon in processie door matrozen van de haven naar de kerk wordt gedragen, is het op zijn drukst in Tinos-Stad. Duizenden bedevaartgangers drommen dan door de straten. Slaapplaatsen zijn er dan niet meer te vinden. Maar ook op andere momenten bezoeken veel gelovigen deze heilige plek. Een trieste noot in de geschiedenis is 15 augustus 1940. Tijdens de processie werd een marineschip dat in de haven lag door een Italiaanse onderzeeër getorpedeerd. Bemanningsleden die zich nog op het schip bevonden, kwamen om.

De bedevaartskerk met zijn bijgebouwen is gebouwd van wit marmer. De icoon die geneeskrachtige eigenschappen zou bezitten, zwicht bijna onder de kostbare juwelen en geschenken. Ook de kerk hangt vol met kostbaarheden en cadeaus van dankbare gelovigen. In een van de kapellen, die is gebouwd op de plek waar de icoon werd gevonden, bevindt zich ook een bron met geneeskrachtig water. In een van de bijgebouwen is een museum ingericht met werken van de vele kunstenaars die het eiland heeft voortgebracht.

Vlakbij de kerk staat ook het Archeologisch museum. Hier zijn o.a. vondsten uitgestald die zijn gedaan bij de opgravingen van de Poseidon- en Amfitritetempel bij Kiona dat ongeveer 3 km ten westen van de hoofdstad ligt.

Kiona heeft ook een mooi strand. Een klein stukje onder de hoofdstad bevindt zich het strand van Agios Fokas. Het zal u niet verbazen dat ook het 12de eeuwse Kechrovounioklooster 9 km ten noorden van de hoofdstad druk wordt bezocht. Hier kan men de kloostercel zien waar zuster Pelagia, die op het eiland als heilige wordt vereerd, droomde over de icoon. In het klooster leven nog enkele tientallen nonnen.

De rest van het eiland

Het binnenland van Tinos is fraai en nog onaangetast door het toerisme. De 45 dorpjes van het eiland hebben hun authentieke karakter goed weten te behouden. De grootste dorpen zijn Falatados, Komi, Steni en het marmerdorp Pyrgos. Die laatste plaats ligt in het noorden. Er is een beeldhouwersschool, een museum en veel werkplaatsen die u kunt bezoeken. De kunstenaars werken voornamelijk met marmer dat hier ook gewonnen wordt. De straten en pleinen van het dorp zijn met marmer geplaveid.

Vlakbij Steni ligt de rots van Xobourgo met de ruïnes van een Venetiaans kasteel erop. De vesting was zo onneembaar dat de Venetianen het op Tinos veel langer uitgehouden hebben dan op de andere eilanden. Pas in 1715 slaagden de Turken erin het eiland te veroveren. Het groene Kardiani ligt hoog boven de zee. Het haventje van dit plaatsje ligt beneden in de gelijknamige baai. Het pittoreske Isternia nog een stukje naar het noorden biedt een magnifiek uitzicht en er staat een fraaie kerk. Beneden aan de baai van Isternia ligt een mooi strand. Fraaie stranden zijn tevens te vinden bij Kolymbithra, de Porto Panormosbaai, Agios Sostis en Pachia Amos.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tinos en Griekse Eilanden