São Miguel

Swipe

São Miguel

Enkele cijfers

• bevolking: 137.856 inwoners
• Aantal steden: 6
• Aantal parochies: 66
• Oppervlakte: 745 km2
• Maximum breedte: 16 km
• Maximum lengte: 65 km
• Hoogste punt: Pico da Vara (1105 meter)

Hoogtepunten

Sete Cidades

In het Westen van het eiland is een krater van 12 km doorsnede en er bevinden zich twee grote meren, het groene en het blauwe meer. Eigenlijk is dit één groot meer dat gesplitst werd door een brug die over het smalste deel loopt. Door de reflectie van de zon heb je de indruk dat het water van elk meer een ander kleur heeft. Er doen heel wat legendes over deze plek de ronde. Zo zouden zeven bisschoppen op de Azoren terecht gekomen zijn op de vlucht voor de moren (Sete Cidades betekent ‘zeven steden’). Ze kwamen op de eilanden terecht en zouden er zeven steden stichten.

De meer romantische legende over een herder en een prinses die verliefd werden spreekt meer tot de verbeelding. De herder zou aan de koning hebben gevraagd of hij met zijn dochter mocht trouwen. De koning was razend en verbood de herder om nog contact te hebben met zijn dochter. Het verliefde koppel huilde de hele dag en de tranen vormden de twee meren. Het blauwe meer door de herder omdat hij blauwe ogen had en het groene meer werd gevormd met de tranen van de prinses. De legendes willen alleen maar benadrukken dat deze mythische en adembenemende plaats tot verbeelding spreekt.

Fogomeer

Het woord ‘Fogo’ betekend ‘vuur’ dat refereert naar de vulkanische afkomst. Dit meer bevindt zich in het midden van het eiland en is 2km lang en 1km breed. Dit diep blauwe meer is één van de mooiste meren van het eiland.

Caldeira Velha

Ten noorden van het Fogo meer bevinden zich de watervallen van de Caldeira Velha. Watervallen die 38 graden warm water laten klateren in een meertje omringd door weelderige begroeiing van reuzenvarens. Het water in het meer is aangenaam waardoor heel wat mensen een verkwikkende duik nemen. Er zijn zelfs kleedhokjes waar je je kunt omkleden.

Furnasvallei

Deze vallei herbergt een meer en de parochie Furnas. Aan het meer bevinden zich naar zwavel ruikende modderpoelen die je zonder gevaar kunt bezoeken. Aan de oevers van het meer komen heel wat Azorianen in het weekend picknicken. Ze nemen dan een grote kookpot gevuld met rauw vlees en groenten mee die ze ter plaatse garen in gaten in de bodem. De kookpot wordt in een gat geplaatst en wordt met behulp van een houten deksel en aarde volledig dichtgemaakt. Na een zestal uren wordt het gat geopend en komt de gare, heerlijk geurende stoofpot tevoorschijn. Als je ook van deze typische stoofpot wenst te proeven dan kan dat. Rond de middag kun je deze schotel in een toeristisch restaurant aan het meer bestellen.

Poça da Beija.

Net buiten de stad Furnas kan je genieten van de natuurlijke bronnen die water hebben van wel 39 graden. Deze bronnen worden commercieel uitgebaat en zijn dus voorzien van alle moderne voorzieningen. Open van 7 tot 23u. (Adres: Lombas das Barracas 9675-44 Furnas)

Terra Nostra garden

Deze botanische tuinen zijn één van de mooiste van Europa. De geschiedenis van deze tuinen begint in de 18de eeuw. De rijke handelaar en consult, Thomas Hickling, kocht een stuk land en bouwde er een houten zomerhuis. Recht tegenover zijn verblijf was een grote vijver met in het midden een eilandje. Daar omheen liet hij bomen aanplanten die hij had meegebracht uit de Verenigde Staten. In de 19de eeuw werd het eigendom van Visconde da Praia die op de plaats van Yankee Hall en nieuw huis liet bouwen. De vrouw des huizes had groene vingers en kocht meer land aan waar ze prachtige tuinen voor liet ontwerpen. Ze lieten planten, struiken en bloemen aanrukken van over de hele wereld en bouwde zo een waar paradijs. De volgende generaties bouwden verder aan haar levenswerk. Deze realisatie kan je nu bewonderen. Om in de tuin te komen betaal je bij de ingang een kleine bijdrage die gebruikt wordt om deze enorme tuinen te onderhouden.

Ponta Delgada

Ponta Delgada is de hoofdstad van de Azoren. Met zijn 65.000 inwoners is het dan ook de grootste stad binnen de Azoren. Het marktplein, vlakbij de haven, is het centrale hart van de stad. Je vindt er de 18de eeuwse stadspoort en de indrukwekkende kerk van São Sebastião. De kerk werd tussen 1531 en 1547 gebouwd in een typisch Portugese stijl. Deze stijl werd door de jaren aangepast aan de modetrends van die tijd. Binnen vind je een kleine kapel die aan de heilige Sint Sebastiaan gewijd is. Neem ook even de tijd om het fort van São Brás te bezoeken. Dit fort werd gebouwd in de 16de eeuw om het eiland voor piraten te beschermen. Nu vindt je er het militair hoofdkwartier van de Azoren alsook een militair museum. Op de noordelijke muur kan je nog een monument vinden dat gewijd is aan de zeevaarders die hun leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Neem de tijd om de stad te bezoeken. Zijn vele gezellige straatjes hebben heel wat leuke restaurants, winkels, kapellen, musea en andere bezienswaardigheden te bieden. Voor wie van shoppen houdt is er nog het shoppingcenter ‘Parque Atlantico’ (Rua da Juventude). Daar vindt je de grotere winkelketens en de bioscoop. Vanuit Ponta Delagda kan je gemakkelijk gaan walvisspotten. In de jachthaven, tegenover het hotel Marina Atlantico heb je een bedrijf (Futurismo) waar je voor 2,5 uur de zee op gaat in een rubberboot of een meer comfortabele grote boot. Het bedrijf garandeert dat je zeker dolfijnen en walvissen te zien krijgt. Indien dit niet zo is mag je de volgende dag gratis opnieuw mee.

Net buiten de stad kun je de ananasplantages bezoeken. Je komt er te weten hoe ananas gekweekt wordt in de vele serres die je er vrij kunt binnengaan. In de winkel kun je de ananas proeven en kopen. Ook verkopen ze er afgeleide producten zoals ananaslikeur.

Lagoa, Vila Franca do campo, Pvoação, Nordeste en Ribeira Grande

Dit zijn naast Ponta Delgada de grotere steden op het eiland. Elke stad heeft zijn charme en is zeker een bezoek waard.

Sport en ontspanning

São Miguel heeft enorm veel te bieden qua sport en ontspanning. Ter land kunnen wandelaars en fietsers hun hart ophalen terwijl paardrijders op een drafje het eiland kunnen ontdekken. Bergbeklimmen en vogelspotten is hier ook een ideale bezigheid. São Miguel heeft ook een zeer mooi golfterrein. Ter zee kunnen zeilers, surfers, zwemmers en kajakkers hun hart ophalen. Het grootste strand op het eiland is "Praia Areal de Santa Barbara" Daar komen surfers graag omwille van de gunstige golfslag, maar ook de zonnebader komt hier ook aan zijn trekken. Wie de zeezoogdieren van wat dichterbij wil bekijken kan gaan walvisspotten vanuit de haven van Ponta Delgada. In de lucht kun je aan paragliding doen. Kortom een eiland dat veel te bieden heeft. Voor meer informatie kun je altijd terecht aan de receptie van je hotel of bij de dienst voor toerisme.

8 prachtige bestemmingen in São Miguel en Azoren