Schiereiland Messenia

Swipe

Schiereiland Messenia

Pylos – Methoni – Finikounda – Koroni – Longa – Petalidi – Rizomilos – Pylos (circa 90 km)

Deze rondrit biedt vanuit Pylos een afwisselend beeld van het westelijke schiereiland van de Peloponnesos: oude stadjes, toeristische nieuwbouw en aardige badplaatsen met goede stranden.

Het eerste doel is het Venetiaanse juweeltje: Methoni, dat samen met het oostelijker gelegen Koroni Deze twee plaatsen vormen vanaf de 12e eeuw zeer belangrijke handelssteunpunten in dit deel van de Middellandse Zee, waar slaven en goederen op grote schaal werden verhandeld. De vestingen bij beide havens getuigen nog van de macht van Venetië, evenals de woningbouw met ijzeren balkonhekjes (zeer typerend voor de Italiaanse stad), de afbeeldingen van de leeuw van San Marco, die hier en daar bewaard zijn gebleven. Vooral de versterkingen zijn een bezoek waard.

Het fort van Methoni is het meest indrukwekkend. De woorden van de Nederlandse dichter Vondel, die slot Loevestein heeft beschreven, ‘Geweld van wallen, dubbele gracht’ zijn ook hier van toepassing Een boogbrug overspant twee grachten, na de driedubbele poort komt de bezoeker op een immens plein omgeven door dubbele muren, aan de voet waarvan de rotsen de woelige zee breken. In de muur rechts is een tweetal gevleugelde leeuwen van San Marco ingemetseld, ten bewijze van de Venetiaanse heerschappij. Op het binnenplein staat een antieke zuil, de Morosini-zuil. Langs het pad naar het uiteinde van het fort liggen twee Turkse baden, het bewijs dat ook de Turken hier eens de macht hebben gehad (1715-1825). Het meest interessant is de Bourzi-toren (watervesting), die na poort en brug bereikbaar is. Openingstijden: dagelijks van 08.30-15.00 uur.

Het stille dorp met enkele souvenirwinkels profiteert in het hoogseizoen van de aanwezigheid van deze vesting en van de kindvriendelijke zandstranden.

Vanuit Methoni kronkelt een goede weg langs olijfgaarden en akkers naar Finikounda, waar gezien de naam, waarschijnlijk eens Feniciërs uit het Nabije Oosten een steunpunt hebben gehad. Twintig jaar geleden was het nog een klein dorpje met een enkel restaurant (terras op het strand, waar de stoelen in het zand wegzakten), een nooddruftige camping en een enkele winkel. Thans – het toerisme heeft flink en lelijk toegeslagen – is het een drukke plaats met een aardige hoofdstraat, een romantisch plein, vele hotels en appartementen en een vol strand. Een romantische plek dus, waar iedereen op hetzelfde moment wil zijn. Zoek de eenzaamheid van een goed strand ten westen van dit uit zijn krachten gegroeide vissersdorp.

Stilte alom in Koroni, waar de Venetiaanse vesting voor een deel wordt ingenomen door een nonnenklooster uit 1918, dat iets weg heeft van een sprookjesgebouw: er zijn veel verborgen hoekjes, kapelletjes, beplantingen en fonteinen, dat alles is pijnlijk netjes verzorgd. Openingstijden: 09.00-13.00 uur en 17.00-19.00 uur. Pittoresker is het plaatselijke centrum met oude huisjes en veel bloembakken. Aan de boulevard liggen leuke eetgelegenheden. Het zuidelijker gelegen Saga-strand is uitstekend.

De omgeving van Koroni biedt rustige zandstranden: Ag. Triada (naar het noorden) en Fanderomeni (westelijk van Koroni).

De weg naar het noorden wordt geflankeerd door kleine badplaatsen met goede stranden o.a. Episkopi, Chrani, Kalamaki en Petalidi.

Petalidi is een drukke plaats die al in de oudheid door de Grieken is gesticht om een aanvoerhaven te creëren. In de loop der tijden ontwikkelde de stad vestingwerken, waarvan nog maar weinig over is.

In de 18e eeuw, toen de strijd tegen de Turkse bezetter losbarstte, landde hier een Frans expeditieleger dat de opstandige Grieken moest bijstaan. De bedoelingen waren goed, maar in de praktijk is er niets van terechtgekomen. De Turken hebben de Fransen weggejaagd.

Tegenwoordig leeft de stad van het toerisme. Het strand is breed, maar niet altijd goed onderhouden. Er is een camping in een appelboomgaard, die alle waardering verdient.

Vanaf Ag. Andreas kronkelt een fraaie weg dwars door het schiereiland naar Pylos. De heuvels zijn groen, de bergen in het noorden hoog en de rust is er uiterst plezierig. Voetpaden gaan vanaf Ambelokopi de Likodimo-bergen in en bieden de wandelaar mooie uitzichten.

De kustweg kruist bij Rizomilos de weg Pylos-Kalamata en laat u de keuze: terug naar Pylos of via het moderne Messini over een drukke weg naar Kalamata.

Appartementen Sunset

Op een mooie, rustige locatie in Agios Nikolaos vind je Appartementen Sunset. Het complex is in traditionele stijl gebouwd en biedt je...

v.a. 489.00 p.p.

Appartementen Nefeli

Het in natuursteen opgetrokken Nefeli ligt in een prachtige, met olijfbomen gevulde omgeving. Het kleinschalige complex is ideaal voor rustzoekers en de...

v.a. 509.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Schiereiland Messenia en Peloponnesos