Seeland (Sjælland)

Swipe

Dragør

Het eiland Amager ligt net ten oosten van Kopenhagen waarmee het verbonden is door middel van een brug. Behalve luchthaven Kastrup heeft Amager een paar stranden en aan de oostkant het pittoreske 18e-eeuwse vissersdorp Dragør.

Hollandse gemeenschap in Denemarken

Dragør bestaat al veel langer en was in de Middeleeuwen een belangrijk centrum in de haringvangst. Veel van de popperige huisjes in roze- en geeltinten in dit plaatsje zijn beschermde monumenten. Leuk voor Nederlanders is Store Magleby, ook bekend als Hollanders-stad.

De eerste inwoners van Store waren Hollandse immigranten die het gebied in de 16e eeuw drooglegden en er een productief landbouwgebied van maakten. Zij kwamen op uitnodiging van koning Christian II die hun opdroeg de bevolking de kneepjes van de groenteteelt bij te brengen. Het verhaal wil dat de koning zijn gemalin Isabella met Hollandse groenten en bloemen wilde plezieren. In elk geval groeide Amager uit tot dé groentetuin van Denemarken.

De Hollanders kregen privileges die de Deense boeren niet hadden en konden zo een goed georganiseerde dorpsgemeenschap onderhouden waarbij allerlei Hollandse gebruiken in ere werden gehouden. Tot circa 1811 sprak de dominee in de kerk van Store Magleby de gemeente in het Nederlands toe.

De boerenbedrijven uit die periode zijn verdwenen maar herinneringen aan de Hollandse tijd zijn nog wel te zien in het Amager Museum in Store Magleby (geopend: wo. t/m zo. 11 - 15 uur) en het Dragør Museum in het oudste huis van Dragør. Opvallend zijn ook de diverse straatnamen op Amager met verwijzingen naar Nederlandse plaatsen, zoals Kampengade en Deventergade.

10 prachtige bestemmingen in Dragør en Denemarken