Seeland (Sjælland)

Swipe

Frederiksborg

Als je één Deens kasteel wilt bezoeken laat het dan Frederiksborg zijn, sprookjesachtig gelegen in een groot, barok park op drie eilandjes in een meer.

Frederik II begon met de bouw in 1560, zoon Christian IV gaf de Vlamingen Hans van Steenwinckel de oudere en diens zoon Hans van Steenwinckel de jongere opdracht het werk tussen 1602 en 1620 af te maken en uit te breiden. Kenners zullen de invloeden van de Hollandse Renaissance herkennen.Tot 1848 bleef het kasteel de verblijfplaats van de absolute monarchen.

Dat Frederiksborg indrukwekkende afmetingen heeft merk je meteen als je binnenkomt en via een aantal bruggen, poortgebouwen en de gevangenistoren ten slotte het grote binnenhof bereikt. De Neptunusfontein die je daar aantreft is een bescheiden vervanger van de grotere, oorspronkelijke fontein die door de Zweden gestolen werd.

Het Nationaal Geschiedenismuseum is in Frederiksborg gehuisvest. Verspreid over drie verdiepingen zijn er bijna negentig zalen en kamers, allemaal vol antiek meubilair, portretten en met goud versierde plafonds. Bekijk de rijkdommen van de Riddershalen (ridderzaal) en de troonzaal met enorme wandtapijten waarop verhaald wordt over de oorlogen met Zweden. Portretten van Deense koningen kijken je van alle kanten aan. Vergeet ook niet af en toe naar boven te kijken: de plafonds bestaan uit prachtig houtsnijwerk.

De befaamde Rozenzaal ging verloren bij een brand in 1859 maar werd geheel in oude staat gerestaureerd, compleet met marmeren zuilen en met leer beklede wanden. In de Slotskirke (kapel) werden vroeger de koningen gekroond. Het meest opvallende object daar is het grote orgel uit 1610 - er wordt nog regelmatig op gespeeld. Als de tijd het toelaat moet je ook zeker een kijkje nemen in de uitgestrekte tuinen.

Frederiksborg ligt 35 km ten noordwesten van Kopenhagen.

www.frederiksborgmuseet.dk

10 prachtige bestemmingen in Frederiksborg en Denemarken