Seeland (Sjælland)

Swipe

Kronborg

Een van de populairste dagtochten vanuit Kopenhagen is een trip naar het vissers- en handelshaventje van Helsingor (Elsinore), op nog geen 25 minuten vaarafstand van Zweden. Daar staat de oude vesting Kronborg, strategisch gelegen op een landtong in de rivier de Son. Passerende schepen betaalden er vroeger tol aan de Deense vorsten terwijl de kanonnen een obstakel vormden voor vijandelijke schepen uit Zweden waarmee voortdurend gestreden werd om heerschappij over de Baltische Zee. Van de tolopbrengsten kon een aardig kasteel ingericht worden.

Kronborg werd gebouwd op de fundamenten van een oudere burcht. In 1575-85 werd het kasteel onder Frederik II uitgebreid door de Hollandse bouwmeester Hans van Paeschen en de Vlaming Antonius van Opbergen. Na een grote brand in 1629 waarbij alleen de slotkapel behouden bleef, was het opnieuw een Nederlander die Kronborg herbouwde: Hans van Steenwinckel. De nieuwe versie haalde het echter nooit bij de koninklijke grandeur van het oude Kronborg.

Rampspoed bleef het kasteel achtervolgen. Tijdens de oorlog met Zweden bezetten de oosterburen Kronborg en haalden alles van waarde weg. Tegenwoordig hebben de Denen door de voortdurende inwerking van zoute zeelucht ook nog eens de handen vol aan een nooit eindigende restauratie van daken en buitenmuren. Het gevoel van 'vergane glorie' blijft zo wel in stand. Een groot deel van het interieur van het kasteel wordt in beslag genomen door het Maritiem Museum. De balzaal werd gereconstrueerd, zonder twijfel het meest imposante vertrek van Kronborg: 70 meter lang met een marmeren vloer en enorme houten balken. Vanaf de vestingwal heb je een fraai zicht op de zee en de Zweedse kust. Mis ook de geheimzinnige onderaardse gewelven niet (de Kazematterne), vroeger gebruikt voor opslag van wapens en als soldatenverblijf.

Een bezoek aan Kronborg is goed te combineren met Frederiksborg.

10 prachtige bestemmingen in Kronborg en Denemarken