Selangor

Swipe

Selangor

Selangor is de staat die Kuala Lumpur geheel omsluit. Reeds eeuwenlang werden buitenstaanders aangelokt door de rijke voorraden tinerts. Ooit was de Klangvallei één groot mijngebied, nu is er veel industrie gevestigd. De steden Petaling Jaya (een slaapstad) en Shah Alam (de nieuwe hoofdstad van Selangor), liggen hier. En vergeet vooral Port Klang niet, de tweede grootste haven van Maleisië. Oorlogen tussen Buginese, Maleise en Chinese tinbaronnen, waren voor de Britten aanleiding om in 1874 militair in te grijpen. Er kwam een Britse resident. Onder Brits bestuur kwam er vrede en welvaart in Selangor. In 1896 werden The Confederated Malay States gesticht waar onder andere Selangor zich bij aansloot. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land onafhankelijk en ging het sultanaat deel uitmaken van de Maleisische federatie. In 1974 gaf de sultan zijn hoofdstad Kuala Lumpur op ten voordele van de federatie. In Petaling Jaya en Shah Alam is veel industrie gevestigd. Voorbij Petaling Jaya ligt Sunway Lagoon, een groot pretpark.

Shah Alam

De nieuwe hoofdstad Shah Alam bevindt zich 25 km ten zuidwesten van Kuala Lumpur (volg de federal highway). Het meest opvallende bouwwerk van deze zorgvuldig aangelegde stad is de Blauwe Moskee. De officiële naam van dit gebouw is de Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Moskee. Vreemd genoeg zullen de meesten onder u dit bouwwerk slechts van de buitenzijde kunnen bewonderen, omdat niet-moslims hier geen toegang hebben. In de nabijheid van dit gebedshuis bevindt zich ook nog het State Museum. Een ander opvallend gebouw is het paleis van de sultan, het Istana Bukit Kayangan. Aangezien de sultan hier ook daadwerkelijk woont, is het gebouw niet toegankelijk voor het publiek.

Putrajaya

Een van de voorgangers van de huidige premier, dr. Mahatir Mohammed, was van mening dat de hoofdstad veel te druk en te vol begon te worden. Hier had hij een oplossing voor: zet een nieuw bestuurscentrum neer ergens buiten KL. Dat werd Putrajaya, gesitueerd ten zuiden van Kuala Lumpur. De Maleisiërs zijn erg trots op het resultaat. Het is een zeer zorgvuldig opgezette stad geworden, met veel groen, brede lanen, grote parken, een botanische tuin, pleinen en een kunstmatig aangelegd meer. Er zijn ruime kantoorgebouwen voor de meeste ministeries en er zijn residentiële wijken voorzien alsmede de nodige ambtswoningen. Ook is er een groot gebouw voor het organiseren van conventies. Als u geïnteresseerd bent in mooie, moderne, Arabisch geïnspireerde architectuur, moet u er beslist eens een kijkje gaan nemen.

Batu Caves

Op zo’n 12 km ten noorden van Kuala Lumpur, nabij het plaatsje Gombak, ligt een heiligdom van de hindoes: Batu Caves. U wordt er verwelkomd door een reusachtig goudkleurig beeld van de godheid Murugan. Hij is vooral zeer populair onder de Zuid-indiase Tamils. Het beeld staat er nog niet zo heel erg lang: sinds 2006. In een kalksteengrot hoog in de berg, bevindt zich een schrijn dat toegewijd is aan de hindoegod Shiva en zijn zoon Subramaniam. Om er te komen moet u 272 trappen beklimmen. Het heiligdom stamt uit het jaar 1892. Gedurende het hindoestaanse feest Thaipusam, wemelt het hier van de mensen. Soms zijn het er wel 100.000! Met als vertrekpunt de Sri Mariamman tempel in Kuala Lumpur trekken gelovige hindoes, vaak met doorboorde wangen, ruggen en borsten, in processie hier naartoe. Een unieke gebeurtenis, zeker voor niet-hindoes. Als u echt gelovig bent, vloeit er geen druppel bloed! Lastig is de aanwezigheid van de heilige apen. Hou ze op een afstand en voer ze vooral niet.

Kuala Selangor

Deze kuststad ligt ongeveer 65 km ten noordwesten van Kuala Lumpur. Ooit was deze stad de hoofdstad van de Buginese overheersers van Selangor. Ook de Nederlanders hebben geprobeerd deel te nemen aan de ontginning van tinerts. Ze wilden de handel zelfs monopoliseren. Om de stad te beheersen bouwden ze rond 1794 op Bukit Melawati, het hoogste punt, een versterking: Fort Altingsburg. Desondanks mislukten hun pogingen. Leuk om te bezoeken in Kuala Selangor is Templer’s Park, een vogelreservaat dat begroeid is met primair bos en voorzien is van verschillende watervallen. Er is ook een zwembad. Het park is gelegen ten noorden van Kuala Lumpur, aan de weg naar Ipoh.

Vuurvliegjes van Kampung Kuantan

Vlak buiten Kuala Selangor ligt het plaatsje Kampung Kuantan, op zich een heel gewoon dorpje. Maar ’s avonds gebeurt hier iets bijzonders. Dan komen in de mangroves aan de kust tienduizenden kelip-kelip (vuurvliegjes) tevoorschijn. Met kleine bootjes kunt u door de mangrovebosjes varen om dit fenomeen te bewonderen. Naar het schijnt is dit een van de grootste vuurvliegjeskolonies ter wereld.

Port Klang (het voormalige Port Swettenham)

Deze haven werd oorspronkelijk aangelegd voor de export van tinerts. Het is nog steeds een commerciële haven. Van hieruit kunt u boottochtjes maken in de omgeving en er zijn een paar typische Chinese visrestaurants. U kiest de (verse) vis uit en het geheel wordt volgens uw wensen toebereid.

10 prachtige bestemmingen in Selangor en Maleisië