Shanghai

Swipe

Jaden Boeddha-tempel

Verstopt tussen een allegaartje van charmante huisjes van twee etages van rond de eeuwwisseling en kleine kantoren met veel glas staat in het noordwestelijk deel van Shanghai de Jaden Boeddha-tempel. Te midden van een zich explosief ontwikkelende stad is dit een oase van rust.

De zwaar gerenoveerde tempel werd in 1918 in Song-stijl architectuur gebouwd om plaats te bieden aan twee legendarische jaden boeddha’s. Zijn mosterdgele buitenmuren gaan schuil achter bamboe stellages en rijen toeristen en gelovigen. De laatsten dragen bundeltjes brandende wierookstokjes en buigen voor de Hal van Hemelse Koningen (tiïnwáng diàn), een grote ruimte met daarin overweldigende beelden van diverse gouden, bebaarde arhats die boven de bezoekers uittorenen. Loop voorbij de Grote Hal naar de achterzijde van het complex en volg de borden naar de Kamer van de Abt, waar zich de jaden Boeddhabeelden bevinden.

De twee boeddha’s in de Kamer van de Abt maakten eens deel uit van een prachtige jadecollectie van vijf beelden die door een Chinese monnik uit Birma mee naar China waren gebracht. Het grootste van de twee Boeddhabeelden is 1,9 m hoog. Het met edelstenen ingelegde beeld is met de hand uit witte jade gesneden en gepolijst. Aan weerszijden van het beeld is een beroemde collectie boeddhistische teksten, in 1890 van houtblokken gedrukt. De andere boeddha is met zijn 90 cm kleiner, maar even indrukwekkend, zoals zijn lui liggende elegante jaden lichaam het licht weerkaatst. Een knoestige sandelhouten kist met ingekerfde Chinese karakters en handwerk uit de late Qing-tijd dragen bij aan de charme van het gebouw. Op de begane grond zijn diverse giftshops waar van alles te koop is, van prenten tot traditionele Chinese schilderingen, sandelhouten waaiers en Boeddhabeeldjes van pure jade.

Dwars over de binnenplaats achter de toegang tot de Kamer van de Abt loopt een gang die bezoekers naar een schitterende traditionele Chinese theewinkel voert. In de toegangsprijs voor de tempel is een kaartje inbegrepen waarop u diverse soorten thee kunt proeven die voor alles, van hoofdpijn tot oprispingen, een remedie kunnen bieden. Dat gaat gepaard met een beleefd verkooppraatje, maar al de opbrengsten gaan naar de tempel.

Aan de andere kant van de hal, tegenover de theewinkel, is een vegetarisch restaurant dat allerlei lunchschotels serveert, waarvan er veel zijn opgemaakt als heerlijke vleeshapjes. In een ommuurde binnenplaats bevindt zich een boeddhistische onderzoeksbibliotheek die ook enige Engelse boeken bevat. De kale monniken en de jaden Boeddhabeelden bieden een welkome afwisseling van Shanghai’s bezeten hang naar shoppen, eten en geld uitgeven.

Familiereizen

Familiereis China

Tijdens de familiereis China heb je een actieve, avontuurlijke en relax vakantie in één. Deze familievakantie is voor avontuurlijke families. Je begint...

v.a. 2669.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Jaden Boeddha-tempel en China