Shikoku

Swipe

Het Nationale Park Ashizuri-Uwakai

Het Nationale Park Ashizuri-Uwakai bestaat uit twee gedeelten: de kust die zich ten zuiden van Uwajima uitstrekt langs de Uwa Zee en het gebied rondom Kaap Ashizuri.

De kust langs de Uwa Zee is een typisch voorbeeld van een riaskust.

Het eiland Kashima

Zeer bijzonder is het eiland Kashima. Niet alleen leven er op het eiland roedels herten en families apen, maar tevens krioelt het in de wateren rondom het eiland van de veelkleurige tropische koraalvissen. U kunt de koraaltuinen bewonderen vanuit speciale rondvaartboten met glazen bodems. Het zicht op de koraaltuinen is het best als de zon schijnt en er niet te veel wind staat. Koraalbanken ontstaan door zeer kleine dieren die een omhulsel, meestal van kalk, afscheiden. Doordat zij in koloniën leven ontstaat het prachtige koraal. Koraal groeit echter maar 10 tot 25 millimeter per jaar, zodat het van het grootste belang is dat de koraalbanken een beschermde status hebben: als er een stukje afbreekt, duurt het jaren voordat er weer een nieuw stukje koraal is ontstaan.

Minokoshi

Even fraaie koraaltuinen kunt u verder zuidwaarts vinden, voor de kust bij het dorp Minokoshi, gelegen op het schiereiland ten zuiden van Tatsukushi. Ook vanuit Minokoshi vertrekken rondvaartboten met glazen bodems. Zeer bekend zijn de kalkstenen en zandstenen rotswanden langs de kust van Tatsukushi. De vele kliffen danken hun bestaan aan de eroderende kracht van zee en wind.

Kaap Ashizuri

Beroemd is Kaap Ashizuri, gelegen op de meest zuidelijke punt van het eiland Shikoku. Het zicht vanaf de 80 m hoge kaap op de steile granieten kliffen is van een ongekende schoonheid. Op de kaap staat een blinkende witte vuurtoren. Dankzij het subtropische klimaat groeien er op het schiereiland ontelbare camelia's (Japanse rozen) en Japanse steeneiken (ubame-gashi).

Bus en veerboten Ashizuri-Uwakai:

-, Het eiland Kashima: Neem in Uwajima de bus naar Misho-cho (35 km). Stap daar over op de bus naar Funakoshi (10 km). Vanuit de kleine haven van Funakoshi vertrekken veerboten naar het eiland.

-, Tatsukushi: Neem in Uwajima de bus naar Sukumo. Reistijd 1,5 uur. Stap daar over op de bus naar Tatsukushi (richting Tosa-Shimizu). Reistijd circa 1,5 uur.

-, Minokoshi: Neem in Tatsukushi de bus naar Minokoshi (3 km).

-, Kaap Ashizuri: Neem in Sukumo of in Nakamura de bus en stap uit bij Kaap Ashizuri. Nakamura is per trein bereikbaar vanuit onder andere Kochi.

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park Ashizuri-Uwakai en Japan