Shikoku

Swipe

Takamatsu

In 1588 bouwde Chikamasa Ikoma een kasteel bij de haven van Takamatsu; vanuit dit kasteel kon hij het binnenvarende scheepsverkeer vanuit Honshu controleren. Alleen de grachten en muren van het kasteel hebben de tand des tijds doorstaan. Op de hoeken van de muren staan drie verdiepingen tellende torentjes. Vanuit deze torentjes kon men het kasteel verdedigen. De grachten zijn via een waterpoort met de zee verbonden. Deze resten van het kasteel staan tegenwoordig in het park Tamamo, waar u tevens een tentoonstellingsruimte en een traditionele tuin kunt bezichtigen. Het park Tamamo ligt vlak bij het treinstation Takamatsu.

De tuin Ritsurin

Beroemd is het park Ritsurin, gelegen in het zuiden van de stad. De traditionele tuin in dit park is een van de drie bekendste landschapstuinen van Japan. In de zeventiende eeuw begon de kasteelheer Yorishige Matsudaire met de aanleg van deze tuin rondom een van zijn villa's. Het duurde meer dan honderd jaar voordat zijn afstammelingen eindelijk tevreden waren met het bereikte resultaat. De tuin vormt een volmaakte eenheid met de achterliggende berg Shiun. De geplante pijnbomen in het park Ritsurin vloeien voor het oog volmaakt over in een natuurlijk bos dat de flank van de berg Shiun bedekt. Het park bestaat uit twee delen. In de traditionele zuidelijk gelegen tuin liggen zes vijvers en verheffen zich dertien door de mens opgeworpen heuvels. Centraal in deze tuin staat het theehuis Kikugetsu (Kikiugetsukei), dat lijkt te drijven op het water van een vijver. In de moderne, noordelijk gelegen tuin kunt u een kunstmuseum, een volksnijverheidsmuseum en een tentoonstellingsruimte vinden. In de tentoonstellingsruimte worden onder meer souvenirs en plaatselijk gefabriceerde produkten, zoals het kleurrijke Kagawalakwerk, verkocht.

Goshikidaiplateau

Ten westen van Takamatsu ligt het Goshikidaiplateau, bestaande uit een groep van vijf bergen en grenzend aan de Binnenzee. Veel inwoners van Takamatsu brengen op deze lavahoogvlakte hun weekend door. Nog verder westwaarts ligt de industriestad Sakaide. Voor de kust is veel land aangewonnen, dat wordt ingenomen door de chemische industrie, de staalindustrie en een zeer grote scheepswerf waar schepen worden gebouwd met een capaciteit van 300.000 ton. Het industriegebied staat bekend als Bannosu en is onderdeel van een zogeheten technopolis-zone (zie Hamamatsu). Het industriegebied op het aangewonnen land is via de Grote Setobrug (Seto-O-hashi of Honshibrug) met het hoofdeiland Honshu verbonden (zie Okayama). De 38 km lange brug verbindt Sakaide met het stadje Kojima, ten westen van Okayama.

Marugame

Op de top van de 66 m hoge heuvel Kamayama staat het kasteel Marugame. De drie verdiepingen tellende kasteeltoren werd in 1597 gebouwd door de toenmalige kasteelheer van Takamatsu, Chikamasa Ikoma. Het kasteel werd bijzonder zwaar versterkt. De vijand diende vier achter elkaar liggende muren te veroveren voordat hij voor de kasteeltoren stond.

Reeds eeuwenlang exporteert het stadje waaiers naar andere delen van Japan.

Yashima

Ten oosten van Takamatsu ligt het Yashimaplateau. Op dit tafelland hebben de krijgslieden van de clans van Taira en Minamoto hevig met elkaar gevochten; deze historische veldslag vond plaats in de twaalfde eeuw. Vanaf het platte tafelland heeft u een schitterend uitzicht op de Binnenzee.

Ten zuiden van het Yashimaplateau ligt het Shikoku-dorp, een openluchtmuseum, waar eeuwenoude gebouwen, waaronder boerderijen afkomstig uit Shikoku, voor volgende generaties worden bewaard.

Trein, bus, veerboot en kabelbaan Takamatsu:

- Takamatsu: Neem in Okayama (Honshu) de JR-trein via de Grote Setobrug en stap uit op het treinstation Takamatsu. Of neem in Okayama de JR trein naar Uno (reistijd 32 minuten) en stap daar over op de draagvleugelboot naar Takamatsu (vaartijd 23 minuten). Voorts onderhoudt de Kansai Steamship Co. een veerbootverbinding tussen Osaka en Takamatsu (vaartijd 5,5 uur). De veerboot stopt in Kobe en Sakate.

-, Het park Ritsurirv. Neem bij het treinstation Takamatsu de bus en stap na 10 minuten uit bij de bushalte Ritsurin Koen.

Of neem op het treinstation Takamatsu de JR Kotokuspoorlijn (stoptrein) en stap na enkele minuten uit op het treinstation Ritsurin Koen Kitaguchi.

Of loop vanaf het treinstation Takamatsu via de hoofdstraat Chuo-dori Avenue 2 km zuidwaarts. U ziet het park liggen aan uw rechterhand.

-, Goshikidaiplateau: Het plateau is alleen 's zomers per bus bereikbaar vanuit Takamatsu.

-, Sakaide en Marugame: Neem op het treinstation Takamatsu de JR Yosanspoorlijn (express) en stap na 17 minuten uit op het treinstation Sakaide of na 25 minuten op het treinstation Marugame. Het kasteel Marugame ligt op een loopafstand van 15 minuten vanaf dit treinstation.

-, Yashima: Neem op het treinstation Takamatsu-chikko (schuin tegenover het treinstation Takamatsu) de Kotoden Shidospoorlijn en stap na 30 minuten uit op het treinstation Kotoden Yashima. Daarvandaan kunt u per kabeltram het plateau bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Takamatsu en Japan