Šibenik-Knin

Swipe

Kornati Nationaal Park

Voor de kust ligt een ander nationaal park, totaal verschillend van het bosrijke Krka, Kornat. Het is in feite een archipel, bestaande uit 109 eilanden en eilandjes, de meeste onbewoond. Vroeger brachten herders er hun schapen heen en, zoals nog steeds op veel plaatsen in de wereld gebeurt, jaarlijks brandden ze het overgebleven gras af om een betere groei in het volgende jaar te bewerkstelligen. De ondergrond bevat echter nauwelijks aarde en het weinige dat er kon groeien, kreeg ook geen kans meer.

Het gebied rond de Kornaten was in het verleden rijk aan vis. Door overbevissing is er weinig meer van overgebleven. Het gebied was een lustoord voor sponzenduikers en koraalzoekers, alleen dit laatste is nog steeds de moeite waard. Tóch mag u een excursie naar de archipel niet overslaan. De kleurschakeringen vormen een fantastisch schouwspel en de tegenstelling tot alles wat u aan natuurlijk schoon al in Kroatië zag, is groot.

De Kornaten hebben hun eigen aantrekkingskracht met een andere natuurlijke schoonheid. Op diverse eilanden van de archipel stonden bouwwerken die als gevolg van de daling van het aardoppervlak, thans onder de zeespiegel verdwenen zijn. Andere eilanden ontstonden door dezelfde oorzaak. Het grootste eiland, Kornat, vormde vroeger één geheel met omringende eilanden.

Natuurpark Telašćica 
het woord 'park' is in dit verband een beetje misleidend, het gaat in feite om een baai waarin bijna twintig grotere en kleinere eilandjes liggen. Sinds 1988 is het als natuurpark aangewezen, maar al in 1980 was het gebied beschermd vanwege de geweldige diversiteit van flora en fauna, zowel op de eilanden als op en onder de waterspiegel. Vooral daar is de natuur uitbundig aanwezig. Duikers vinden onder de zeespiegel meer dan 300 plantensoorten en evenzovele diersoorten. Daarmee is het een uitgelezen oord voor duikers die op aangewezen plaatsen de wondere onderwaterwereld met eigen ogen willen zien.
De eilanden zijn afwisselend voorzien van prachtige stranden, maar tevens vindt u er indrukwekkende rotsformaties. Is de ene kant van een eiland onherbergzaam dan is het heel goed mogelijk dat een stukje van de kust verwijderd eiken- en pijnbomen groeien. Ook olijfbomen gedijen er uitstekend en er zijn zelfs wijngaarden te vinden. Een deel van het natuurpark is gelegen op Dugi otok, een eiland dat bekend staat om zijn rotsformaties die tot bijna 100 meter recht uit de zee opstijgen.
Het natuurpark is ook een geliefd oord voor zonaabidders, de zon schijnt er meer dan 2.500 uur per jaar. Daarbij komt, door de invloed van het water, de temperatuur maar zelden boven 23° Celsius.
 

 

 

10 prachtige bestemmingen in Kornati Nationaal Park en Kroatië