Šibenik-Knin

Swipe

Šibenik

In vergelijking tot andere belangrijke steden aan de Adriatische kust, heeft  nauwelijks een geschiedenis. In de omgeving van de stad zijn wel wat overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden, Šibenik zelf wordt pas in 1066 voor het eerst genoemd, als verblijfplaats van de Kroatische koning Petar Krešimir IV.

Hoewel de stad van grote economische betekenis is, gaat men naar Šibenik voor de kathedraal. Meer dan 100 jaar had men nodig om het bouwwerk te voltooien en het heeft niet eens een klokkentoren. De havenkant is een van de weinige plaatsen die zonder problemen per auto bereikbaar zijn, het valt af te raden de oude binnenstad met de auto in te rijden, tenzij u op langdurig oponthoud gesteld bent of graag achteruit rijdt.

De Sv. Jakovkathedraal is van uitzonderlijke schoonheid. Italiaanse bouwmeesters begonnen aan de bouw van een eenvoudige kerk in 1431. Nadat de bouw enkele jaren geduurd had, besloot het gemeentebestuur tot iets machtigers en werd de bouw stilgelegd. Men haalde een van de beroemdste bouwmeesters die Kroatië ooit voortbracht, Juraj Dalmatinac, geboren in Zadar, uit Italië waar hij werkzaam was. Dalmatinac bouwde tot aan zijn dood in 1474 aan de kathedraal in gotishe stijl.

Zijn standbeeld vindt u voor de kerk, vervaardigd door, jawel, Ivan Meštrović. Het werk werd voortgezet door zijn leerling Nikola Fiorentinac, die er voor zorgde dat het bouwwerk een dak en de karakteristieke koepel kreeg. Het verschil in bouwstijlen is duidelijk waarneembaar, Fiorentinac ging in renaissancestijl verder. Diverse details en versieringen waren toen al gereed met als opmerkelijkste de 74 gebeeldhouwde portretten die de zijkanten van de kathedraal sieren. Men gaat ervan uit dat het burgers van Šibenik zijn die hun bijdrage aan de totstandkoming van de kathedraal leverden. Een aantal ervan schijnt zich wel erg nadrukkelijk geprofileerd te hebben, hun portret werd een karikatuur. In 1505 overleed Fiorentinac, waarna vader en zoon Bartolomeo en Giacomo del Mestre de kerk in 1536 voltooiden. Het zal u opvallen dat er nauwelijks hout in de kathedraal verwerkt is, de bouwmeesters waren zeer beducht voor brand.

Voordat menig grote en bekende Europese steden elektriciteit kregen, werd Šibenik al elektrisch verlicht. In 1895 werd daartoe een krachtcentrale gebouwd die gebruikmaakte van de watervallen in de rivier Krka aan de mond waarvan Šibenik gelegen is. Gedurende de burgeroorlog had de stad zwaar te lijden van artillerievuur vanuit de bergen en vanaf zee. Veel gebouwen veranderden in puinhopen.

 

Camping Zelena Laguna

Vlak bij de historische stad Porec, midden in een betoverende omgeving ligt de gezellige familiecamping Zelena Laguna. Het wordt omringd door een...

v.a. 109.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Šibenik en Kroatië