Sint Petersburg

Swipe

Activiteiten, evenementen en tips

Witte nachten

In juni en juli wordt het nauwelijks donker in St. Petersburg. De zon gaat rond middernacht onder en komt 4 uur later al weer op. De inwoners bevolken de straat en de parken tot laat in de avond, er heerst een aparte vrolijke sfeer op straat. Er is een overvloed aan culturele festiviteiten in de stad. Naast de altijd aanwezige toeristen bezoeken ook de lokale inwoners de evenementen. Het is bij uitstek de tijd om te genieten van concerten, ballet en toneel van hoog niveau.

Bruggen

De bruggen gaan ’s nachts open volgens een vast schema om het grote scheepvaartverkeer door te laten. In het algemeen zijn ze opgehaald tussen 1.25 en 5.00 uur. Houd daar rekening mee als u vroeg op het vliegveld moet zijn! Het zicht op de opgehaalde bruggen is trouwens een fotogeniek spektakel. De openingstijden van de belangrijkste bruggen zijn:

Dvortsovy, 1.25-4.50

Blagovesjenski, 1.25-2.45, 3.10-5.00

Sampsonjevski, 2.10-2.45, 3.20-4.25

Grenaderski, 2.45-3.45, 4.20-4.50

Troitski, , 1.35-4.50

Liteini, , 1.40-4.45

Birzjevoi, 2.00-4.55

Toetsjkov, 2.00-2.55, 3.35-4.55

Water

Het water in Sint-Petersburg wordt zelfs door de inwoners niet erg op prijs gesteld, het zit vol chemicaliën en het heeft een metalige reuk. Het kan wel voor tandenpoetsen gebruikt worden maar drinkwater kunt u beter uit flessen tot u nemen.

Boottochten

Na het vermoeiende slenteren door de stad kunt u tot enige rust komen en tegelijk genieten door de stad vanaf het water te bekijken. Een boottocht over de kanalen Mojka/Gribajedova/Fontjanka wordt op vele plekken in de stad aangeboden, vooral maken vanaf de bruggen op Nevski Prospekt. Meestal is de uitleg aan boord alleen in het Russisch.

Uitgaan

Voor het avondprogramma (ballet, opera, concerten) zijn tickets op verschillende manieren verkrijgbaar. Allerlei agenten en hotels bieden ze tegen hoge prijzen aan. Zelf erop uit gaan loont, want elk theater heeft een eigen kassa. Bij Teatralnaja kassa aan de Nevski Prospekt (tegenover Gostini Dvor) verkoopt men bijna alles (geen Mariinski), en krijgt men een goed overzicht van het aanbod. Een folkshow van goede kwaliteit met zang en dans is elke avond in het Nikolajevski-paleis.

Het circustheater aan Fontjanka 3, achter het Russisch Museum, heeft elke dag voorstellingen van het St. Petersburg Staat Circus.

Speciaal voor Sint-Petersburg zijn twee poppentheaters. Bolsjoi Teatr Koekol geeft verschillende shows, ook voor volwassenen in hun onderkomen aan Nekrasova 10, een zijstraat van Liteini Prospekt. In Marionetok im Demmeni aan Nevski Prospekt 52 worden sinds 1917 marionettenvoorstellingen gegeven.

Souvenirs

De grootste souvenirmarkt is achter de Spasa na Krovi, waar Gribajedova in de Mojka stroomt. Schilderijen, uniformen, matriosjka’s in vele soorten en nog meer is te koop. Er valt wel enigszins te onderhandelen. Bij de grote bezienswaardigheden staan ook wel kraampjes.

Banja's

De banja’s in Sint-Petersburg zijn minder luxe dan in Moskou maar zeker schoon en efficiënt, en even ontspannend. In het centrum is Mitninskaja Bani aan Mitninskaja 17 speciaal omdat verwarming nog via houten ovens plaatsvindt. 

Jaskije Bani aan Dostojevkogo 9 is een groot complex met ook luxe privé-banja’s. 

Voetbal

Voetbal is te zien in het Petrovski stadion waar Zenit zijn reguliere thuiswedstrijden speelt. De club was in 2007 de eerste die de Moskouse hegemonie qua titels wist te doorbreken aan de hand van coach Dick Advocaat. Het jaar erop won men ook de UEFA-cup. Het Petrovski-stadion ligt vlakbij de Petropavlovskaja krepost, metro Sportivnaja. Voor grote wedstrijden wijkt men uit naar het Kirov-stadion op Krestovski-eiland, tegen de Finse Golf aan. Dit ligt in een groene omgeving waar het pretpark Divo Ostrov veel vertier geeft voor alle leeftijden.

10 prachtige bestemmingen in Activiteiten, evenementen en tips en Rusland