Sisak-Moslavina

Swipe

Jasenovac

U zult er inmiddels wel aan gewend zijn dat de meeste plaatsen in Kroatië ooit geheel of gedeeltelijk verwoest zijn in het verleden. Jasenovac vormt daarop geen uitzondering. Doorgaans is er dan sprake van een verleden dat iets verder teruggaat dan deze eeuw, Jasenovac kreeg alle narigheid in hoofdzaak deze eeuw over zich heen. Het waren de Duitsers die de eerste vernietigingen aanbrachten. In de landerijen die tegenwoordig deel uitmaken van Lonjsko Polje bouwden ze het grootste vernietigingskamp in Kroatië. Vooral veel joden en zigeuners zijn hier omgebracht. De medewerking van de inwoners uit de omgeving bij de bouw werd met geweld afgedwongen, de eerste slachtoffers van de holocaust kwamen uit Jasenovac en omgeving zelf.

Tijdens bombardementen door de geallieerden op de Duitse bases in Jasenovac werd het dorp zwaar beschadigd. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog werd het kamp niet ontmanteld maar door het communistische bewind in stand gehouden als interneringskamp voor politieke gevangenen. Ook uit die periode zijn velen niet teruggekeerd. Het waren de Serven die het kamp verwoestten en als straf voor het feit dat Jasenovac deze wandaden op z’n grondgebied had toegelaten, werd het dorp met de grond gelijk gemaakt, inclusief de uit 1880 daterende Sv. Nikolakerk. Het dorp is herbouwd en op de plaats waar zich eens het concentratiekamp bevond, staat nu een monument ter nagedachtenis aan de omgekomenen, waarvan er ongeveer 50.000 tot het Servische volk behoorden, maar waar ook 20.000 joden en evenveel zigeuners de dood vonden.

Even buiten Jasenovac kunt u de grens met Bosnië-Herzegovina passeren via een brug die uniek is vanwege zijn constructie. Als u in Kroatië blijft kunt u het beste Jasenovac gebruiken als uitgangspunt voor uw bezoek aan het natuurgebied Lonjsko Polje. Gaat u een bezoek brengen aan Bosnië, controleer dan uw groene kaart. Mogelijk bent u er niet verzekerd.

10 prachtige bestemmingen in Jasenovac en Kroatië