Sisak-Moslavina

Swipe

Kutina

Hoewel er al voor het eerst over Kutina gesproken werd in 1256, bleef het een ingedut plaatsje, zich van niets onderscheidend, tot er olie aangeboord werd. Het was gedaan met de rust en Kutina ontwikkelde zich tot een centrum van petrochemische industrie. De ligging aan de grote autoweg die Zagreb met het noordoosten van het land verbindt, maakt de plaats economisch interessant.

In een paar jaar tijd groeide Kutina tot een stad die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Ineens was er ook belangstelling voor de schitterende natuur in de omgeving, bergbeklimmers en wandelaars gebruiken de plaats als uitgangspunt voor hun tochten, tal van snelstromende riviertjes in de directe omgeving bieden ruimte aan wildwatervaarders. In de stad zijn vele sportfaciliteiten, waaronder een olympisch zwembad en tennishallen.

Ook in historisch opzicht is de stad en zijn omgeving de moeite waard. Veel uit de Middeleeuwen is bewaard gebleven. Er zijn ruïnes van burchten, u kunt er kastelen bezoeken, de Sv. Marija Sijeznakerk dateert uit 1767 en moet beslist bezichtigd worden.

Het museum van Moslavina is in het Erdödykasteel gevestigd. In Mikleuska, op 12 kilometer afstand van Kutina, is men bezig met het blootleggen van de resten van een stad die zich daar ongeveer 500 jaar vóór het begin van onze jaartelling moet hebben bevonden. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat sommige funderingen van dezelfde soort graniet zijn als die waar de sokkel van het standbeeld van ban Jelacic in Zagreb van gemaakt is.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kutina en Kroatië