Sofia

Swipe

De parken van Sofia

Zowel in het centrum van Sofia als er net even buiten vindt u tal van attractieve parken. Ze worden niet alleen goed onderhouden, ze dienen vooral het doel waar ze voor aangelegd zijn: ontspanning voor de inwoners van Sofia. Daarom zijn in en rond de parken allerlei voorzieningen aangebracht die een verblijf in het park aanmoedigen. Er zijn speelplaatsen voor de kleintjes, speelweiden voor de grotere kinderen waar het mogelijk is om een balletje te trappen of te werpen, er zijn voorzieningen voor skateboardliefhebbers en, in de grotere parken, zijn tracks voor terreinrijden. Ook zijn er speciale routes voor ruiters en in een aantal parken zijn leerwandelwegen aangelegd waar de jeugd, veelal in klassikaal verband, uitleg krijgt over de natuur in de eigen stad.

Stadspark

Al die grote voorzieningen ontbreken in het stadspark, de plaats waar vroeger de militaire parades werden gehouden en waar het mausoleum van Dimitrov stond. In dit parkje zijn wel kleine voorzieningen die het verblijf er veraangenamen zoals een picknickplaats, dam- en schaakborden en kleine speelwerktuigen voor de jongste jeugd. De wat bezadigder ‘jeugd’ vindt er een schaduwrijke plek waar eindeloos over vroeger wordt gemijmerd of wordt geschaakt. IJscoventers en snoepverkopers completeren het beeld.

Borisova Gradina

Als men de ruimte wil hebben gaat men via Osvoboditel, over de Orlov Most (de Adelaarsbrug, herkenbaar aan de vier adelaars op de hoeken van de brug) naar het Vrijheidspark of, zoals men het tegenwoordig noemt de Borisova Gradina, naar tsaar Boris III. Het park werd aangelegd door de Russen die inspiratie opdeden in het Londense St. Jamespark. Ouderen gebruiken nog steeds de vroegere naam: Park na Svobodata. Het kan hier erg druk zijn want behalve dat het park tal van monumenten huisvest, liggen er twee voetbalstadions: het Vasil Levski stadion van het Bulgaarse nationale elftal en het stadion van CSKA Sofia. Naast de vele kilometers wandelpad, sommige uitstekend geasfalteerd, is er ook nog een baan waar paarden- en hondenraces gehouden kunnen worden.

Zaimova Gradina

Een ander park dat de moeite van het bekijken waard is komt u in weinig beschrijvingen tegen. Voor liefhebbers van (moderne) kunst is het echter een kleine wandeling buiten het centrum waard. Het is gelegen aan bul.Yanko Sakuzov, achter het Levski monument. In het Zaimova Gradina, genoemd naar de Russische generaal Zaimov, staan tientallen uitingen van moderne kunst. Het meest opvallende monument is echter het zogenaamde ‘doktersmonument’. Het bevat de namen van tientallen artsen die in 1877-1878 gedurende de strijd tegen de Turken in Plovdiv, Pleven, Metcka en Shipka hun leven verloren. Natuurlijk is er ook in dit park volop speelgelegenheid voor de jeugd en kunt u op diverse plaatsen op een terrasje neerstrijken.

Yuzhen Park

Te midden van woonwijken, grenzend aan het nieuwe Hilton Hotel ligt, in het zuidwesten van Sofia, het Yuzhen Park. Op zonnige dagen in het weekend waarschijnlijk het drukstbezochte park van de stad. In het noordwesten van Sofia vindt u het zeer grote Zapaden Park. Ondanks de enorme hoeveelheid mensen die hier verstrooiing zoeken, zult u daar weinig van de drukte bemerken, met uitzondering natuurlijk van de plaatsen waar de plaatselijke middenstand de menigte van versnaperingen voorziet. Een park dat ook de moeite waard is om even te bezoeken is het in het zuiden aangelegde park waar zich de dierentuin bevindt, een park voor liefhebbers dus. Wegens het ontbreken van veel begroeiing is dat overigens af te raden op een zonnige dag midden in de zomer.

Inlichtingen over Sofia 

Sofia Tourist Councel

Hotel Hemus
31, Cherni Vrah Blvd.
1421 Sofia, Bulgaria
tel.: +359 878 561012 

http://www.sofiatourism.eu

e-mail: [email protected]

of

Sofia Tourist Information Center

22 Tsar Osvoboditel blv.

Sofia

tel. +359 2 491 8344

E-mail: [email protected]

http://www.info-sofia.bg

Melia Sunny Beach

Bulgarije is een perfecte vakantiebestemming voor iedereen, maar zeker voor gezinnen met kinderen! Melia Sunny Beach (voorheen Iberostar Sunny Beach) is een...

v.a. 470 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De parken van Sofia en Bulgarije