Sofia

Swipe

Wandelen door Sofia

Uitgangspunt voor alle wandelingen in Sofia is Sofia, of misschien beter gezegd: Sv. Sophia, sinds 2000 hoog op een sokkel in het centrum van de stad, ongeveer tegenover Tzum, het meest bekende warenhuis van de stad waarover later meer. U herkent Sofia van verre. De naamgeefster van de stad draagt op haar linkerarm een uil, in haar rechterhand heeft ze een kleine lauwerkrans. Samen symboliseren ze wijsheid, vruchtbaarheid en voorspoed. Het beeld werd vervaardigd door de beeldhouwer Georgi Chapkanov.

Vanaf deze plaats kunt u alle kanten op en niet alleen te voet, maar zoals gezegd: het centrum van Sofia kan het beste te voet worden bekeken. Op korte afstand van elkaar liggen de belangrijkste bezienswaardigheden. De vermoeide wandelaar vindt op veel plaatsen de mogelijkheid om even uit te rusten. Dat kan bij een fastfoodrestaurant, in de chique lobby van een hotel, bij een van de duurdere koffiehuizen, ook wel aangeduid als ‘Wener café’, of in een van de talrijke gewone cafés of koffiehuizen die de stad rijk is.

U zult opmerken dat in het centrum van de stad tal van mogelijkheden bestaan om via onderdoorgangen het drukke verkeer te mijden. Bij de ingangen, op de trappen en in de onderdoorgangen bieden tal van neringdoenden hun waren aan, er bevinden zich winkeltjes, straatmuzikanten spelen hun deuntjes en bedelaars vragen om een bijdrage.

Op veel plaatsen in het centrum van Sofia ziet u staan: ‘Beautiful Sofia Project’. Sinds 1997 wordt met behulp van gelden die door de Verenigde Naties beschikbaar zijn gesteld gebouwen in hun oude glorie hersteld of werden oudheidkundig interessante plaatsen geprepareerd voor het nageslacht. Het aardige is dat het project zich niet tot Sofia beperkte maar dat ook op tal van andere plaatsen renovatiewerkzaamheden worden of zijn verricht. Dus als u in Rousse, Bourgas of Plovdiv een bordje ziet met het hierboven vermelde opschrift dan is dit bevestigd aan een van de projecten die in uitvoering zijn genomen.

10 prachtige bestemmingen in Wandelen door Sofia en Bulgarije