Sofia

Swipe

Winkelen in Sofia

U hoeft niet naar Londen of Parijs voor grote winkels of de laatste snufjes op modegebied. Hoewel, Sofia kent geen warenhuizen als Harrods of Marks and Spencer, u vindt, soms onder één dak, talrijke afzonderlijke winkels met hun eigen bezitters of, als ze tot een winkelketen behoren, hun eigen bedrijfsleiders. De liefhebber van winkelen kan uren door de stad dwalen, niet alleen langs winkels, ook langs markten, openluchttentoonstellingen of boekenstalletjes. Afhankelijk van uw interesse kunt u er een bosje radijs kopen of een paar schoenen van honderden euro’s volgens de laatste trend.

Van ‘klein’ naar ‘groot’ Tzum

Op veel plaatsen in de stad ziet u richtingborden die u naar Tzum moeten voeren, het grootste overdekte warenhuis van de stad met tientallen winkels. Die borden staan er speciaal voor u, de gemiddelde Bulgaar komt er niet vanwege de prijsstelling. Aan het einde van onze eerste wandeling langs de winkels gaan we er een kijkje nemen. We beginnen in de markthal (Halite), met uw rug naar het beeld van Sofia aan de linkerkant, u zult het zeker als zodanig herkennen. In een prachtige ruimte, uitstekend verlicht, vindt u in meer dan 100 winkels en kramen alles wat nodig is om in leven te blijven, maar ook luxe- en huishoudelijke artikelen. U kunt er een kopje koffie drinken of een broodje eten. Zowel beneden als boven is het leuk winkelen en u zult waarschijnlijk voor het eerst in uw leven een fontein in een markthal aantreffen.

Pirotska

Als u het gebouw via de achterdeur verlaat staat u tegenover de synagoge. U houdt nu even rechts aan en bereikt na 50 meter een voetgangersgebied, Pirotska. U vindt er honderden winkels en winkeltjes. Sinds de opening van Tzum in 2001 en 2002 wordt dit gebied door de inwoners van Sofia ‘Klein Tzum’ genoemd. Ze bedoelen daarmee dat de verscheidenheid aan winkels net zo groot is maar de prijzen voor de gemiddelde Bulgaarse beurs wat aangenamer. Vergeet niet om ook een kijkje te nemen in de smalle zijstraatjes, u zult er verrassende ontdekkingen doen. Behalve winkels treft u er ook vele wisselkantoren (opgelet!!) aan en kleine intieme restaurantjes die de Bulgaarse keuken hoog in het vaandel hebben. U volgt Pirotska tot aan bul. Stefan Stambolov, een niet te missen brede straat die u rechtsaf ingaat.

Zhenski Pazar of Vrouwenmarkt

Op enige afstand ziet u de grootste markt van Sofia, de Zhenski Pazar of Vrouwenmarkt. Als u de markt op uw gemak bekijkt dan ziet u wat de gemiddelde Bulgaar per dag voorgeschoteld krijgt. Het is ook een prima plaats om uw kruidenvoorraad aan te vullen. Men verkoopt er groente en fruit, schoenen en kleding, potten en pannen. Een deel van de markt is overdekt. U kunt dezelfde weg terug nemen, maar ook voor de Leeuwenbrug (Luvov Most) rechtsaf gaan en via bul. Maria Luiza de markthal weer bereiken.

Voorbij de hal is een onderdoorgang waar tal van handelaren in allerlei ongeregeld iets aan u willen slijten, zowel in de onderdoorgang als op de trappen. U staat nu voor Tzum, het grootste warenhuis van Sofia met vijf verdiepingen winkels. Op de begane grond vindt u een van de grootste supermarkten van de stad, ideaal om wat levensmiddelen, chips of een andere hartige hap, dan wel melk, bier of iets stevigers te kopen tegen dezelfde prijzen (of lager) dan in de kleine supermarkten of kiosken. Geld vergeten? Geen paniek, in de supermarkt is uitgerust bevindt zich een geldautomaat.

Bul. Vitosha en ul. Graf Ignatiev

Met Sofia in uw rug gaat u ditmaal rechtsaf, zodra u de Sv. Nedeljakerk gepasseerd bent bevindt u zich op Vitosha. Een tamelijk brede straat met aan beide kanten tientallen winkels, de meeste in het wat luxere genre. Ook hier kunt op vele plaatsen geld wisselen (en ook hier moet u evenzovele malen oppassen voor de addertjes onder het gras). Het is een beetje moeilijk om beide zijden van Vitosha tegelijkertijd te bekijken omdat het verkeer voor de nodige belemmeringen zorgt. Veel mensen lopen het omschreven rondje dan ook tweemaal, eenmaal aan de buitenzijde en eenmaal aan de binnenzijde.

U kunt op tal van plaatsen linksaf waarna u Graf Ignatiev bereikt. Dat is ook een voetgangersgebied, maar er zijn zoveel ontheffingen verleend dat u er soms drukker verkeer aantreft dan op Osvoboditel tijdens de spits. Bovendien zoeken trams er hun weg door, dus uitkijken voor de vouwen in uw pantalon. Volg Vitosha tot aan de bul. Patriarh Evtimy, een niet te missen brede weg die u linksaf inslaat en, ook weer langs tal van winkels, Graf Ignatiev bereikt. Deze straat is aanmerkelijk smaller en daardoor veel gezelliger. Bovendien zijn de prijzen hier wat lager, dus als u van plan bent om iets te kopen dan loont het de moeite (maar dat geldt in feite voor alles wat u in Sofia kunt kopen met uitzondering van de artikelen die door de straathandel drijvende zigeuners worden aangeboden) om nog even rond te kijken. In veel gevallen zult u hetzelfde artikel elders goedkoper aantreffen.

Graf Ignatiev

In Graf Ignatiev vindt u ook een tweetal markten, een groentemarkt en een boekenmarkt. De laatstgenoemde is zeer de moeite waard om wat rond te neuzen, zeker als u iets meer van de stad of het land wilt weten. De prijzen zijn er overal gelijk. Behalve dat u er boeken kunt kopen vindt u er ook een ruim assortiment stads- en landkaarten, alsmede cassettebandjes en cd’s met typisch Bulgaarse muziek. Onderweg zijn er weer tal van mogelijkheden om uw honger te stillen of uw dorst te lessen, zowel in Bulgaarse eetgelegenheden als bij Amerikaanse fastfoodrestaurants (waar overigens bier wordt geserveerd).

10 prachtige bestemmingen in Winkelen in Sofia en Bulgarije