Spaans Baskenland, Navarra en La Rioja

Swipe

Logroño

De Spaanse stad Logroño ligt aan de rand van een van de belangrijkste wijnbouwstreken van het land: La Rioja. De wijngaarden golven in een vloeiende, bijna eindeloze beweging in zuidoostelijke richting. Tussen de lage heuvels stroomt de Río Ebro. Logroño ligt ver stroomopwaarts en is daardoor minder betrokken bij de wijnbouw dan een eerste blik op de kaart doet vermoeden. Toch wordt het grootste oogstfeest in de regio in Logroño gehouden en zijn de bodega’s in de stad even talrijk als goed gevuld met kwaliteitswijnen.

Komende uit het noorden, vanuit de richting Pamplona, rij je de stad binnen over de smalle, uit de 12e eeuw daterende pelgrimsbrug, de Puente de Hierro. Deze ijzeren brug dateert uit 1884. Er ligt ook nog een stenen brug over de rivier die een eeuw ouder is. De meeste automobilisten belanden in het centrum via de nieuwe Puente de Piedra, de brug die aansluit op de snelweg N111.

Het oude centrum van Logroño, de Ciudad Vieja, ligt op de rechteroever van de Río Ebro; in dit deel van de stad bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden, waar u zich overigens niet al te veel van moet voorstellen - Logroño is beslist niet begiftigd met veel cultuurschatten. De rest van de stad ademt een weinig inspirerende neo-moderne sfeer die kenmerkend is voor veel Noord-Spaanse steden.

Logroño is hoofdstad van de provincie La Rioja en de gelijknamige autonome regio. De stad was ten tijde van de Romeinen al bekend als Julio Briga en telt nu ruim 120 duizend inwoners. De groei in de Middeleeuwen was vooral te danken aan de stromen pelgrims uit Frankrijk naar het graf van de Heilige Jacob in Santiago. En de wolhandel - in het moderne Logroño is de textielindustrie nog steeds de belangrijkste werkverschaffer.

Bezienswaardigheden

In het hart van de stad staat aan de Plaza del Mercado de Katedraal van Santa María la Rodonda (Catedral de Santa María la Rodonda). De straat die vanaf de ijzeren brug de stad in loopt, de Calle de Sagasta, komt er vrijwel bij uit. De kathedraal is gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw en heeft twee klokkentorens. Opvallend is het hoge en diepe portaal dat uitgesproken vroeg-churrigueresk is, een decoratiestijl die in de 17e eeuw zijn hoogtepunt bereikte. De flamboyante Redondakapel is er in de 18e eeuw ingebouwd.

Via de oostelijke uitgang van het plein is de 13e-eeuwse San Bartolomé-kerk (Iglesia de San Bartolomé) bereikbaar. Mooi is hier het met een hekwerk afgesloten portaal met bas-reliëfs. Wanneer u vanaf de San Bartolomé-kerk richting rivier loopt, vindt u de 11e-eeuwse Santa María de Palacio-kerk (Iglesia de Santa María de Palacio) die met één spitse en één stompe toren ietwat gemankeerd door het leven gaat.

Het belangrijkste museum is het Provinviaal museum (Museo Provincial) dat is ondergebracht in een voormalig adellijk paleis.

Evenementen

De noordelijke regio kent een sterke folkloristische traditie. Die is onder andere terug te vinden in de wijnfeesten waarbij ook de traditionele jota wordt gedanst. Het belangrijkste oogstfeest van Logroño wordt gehouden gedurende de tweede helft van september.

10 prachtige bestemmingen in Logroño en Spanje