Spanje in vogelvlucht

Swipe

Spanje in vogelvlucht

Highlights

Spanje is een welhaast vanzelfsprekend reisdoel. Elk jaar zeggen ruim 2,25 miljoen Nederlanders: “We gaan naar Spanje”. Maar tussen de Atlantische kust in het noorden en de toeristenstranden in het oosten en zuiden, strekt zich een land uit dat maar weinig mensen echt kennen.

Het Centrale Hoogland

Het Centrale Hoogland, de meseta, is het meest onbekende deel van Spanje. Madrid vormt daarvan het kloppend hart en trekt de meeste toeristen. Maar daarbuiten? Eindeloze vlaktes, stille wegen, in de ochtendmist opdoemende middeleeuwse steden. Je moet er oog voor hebben.

Baskenland, Navarra en La Rioja

De talloze badplaatsen langs de ‘koninklijke’ Baskische kust, de Costa Real, zijn dankzij een vernieuwd wegennet beter bereikbaar dan ooit. Episch centrum is Bilbao, de stad die steeds beter met Barcelona weet te concurreren, o.a. met het fantastisch Guggenheim Museum. Reis verder het achterland in en ontdek Spanjes beroemdste wijnstreek: La Rioja.

Galicië en de Cantabrische kust

Het noordwesten van Spanje wordt vaak vergeleken met lerland of Schotland. Maar dan met minder regen en veel meer zon. Hier eindigt de legendarische pelgrimsweg van Sint Jacob, de Camino de Santiago. Santiago de Compostela moet je ooit gezien en beleefd hebben. Of je nu gelooft of niet.

Aragón, Catalonië en de Spaanse oostkust

De Spaanse oostkust behoort nog steeds tot de drukst bezochte vakantiebestemmingen van Europa. De costa’s met hun hotels en appartementen hebben zichzelf uitgerekt als elastiek. Maar er zijn ook nog rustige plekjes te vinden voor wie daar naar opzoek is. Barcelona is een heerlijke stad en dankzij goedkope vluchten populair als short break.

Andalusië

Andalusië is niet het paradijs op aarde, maar het komt aardig in de richting. De Costa de la Luz (‘Kust van het licht’) biedt rust en ruimte. En onwaarschijnlijk mooi licht. Mooiere steden dan Sevilla en Granada laten zich niet snel vinden. De moskee-kathedraal van Córdoba kent zijn gelijke in de wereld niet.

10 prachtige bestemmingen in Spanje in vogelvlucht en Spanje