Spanje in vogelvlucht

Swipe

De costa’s

De overstap van het noorden van Spanje naar de oostkust is niet alleen geografisch groot. De costas behoren nog steeds tot de populairste vakantiebestemmingen van Europa. De afgelopen vijftien jaar heeft de Spaanse overheid miljarden geïnvesteerd in verbetering van de infrastructuur om een dreigend infarct van het toeristenverkeer te voorkomen. Daardoor is ook het achterland tegenwoordig beter toegankelijk.

Veel vakantiegangers waren maar al te graag bereid gehoor te geven aan het motto van het Spaans Verkeersbureau van enkele jaren terug (‘Ontdek het andere Spanje’), maar liepen vast op de carreteras, de smalle wegen en weggetjes in het achterland die verstopt zaten met lokaal vrachtverkeer en vaak slecht bewegwijzerd waren.

Daarin is de laatste decennia sterk verbetering gekomen. Een toenemend aantal toeristen onderbreekt tegenwoordig het bruinbakken voor één of twee dagen om daadwerkelijk het andere Spanje te ontdekken.

Tot dat achterland van de Spaanse oostkust behoort onder andere de nauwelijks bekende regio Aragón. De dorpen in het verweerde landschap geven een indringend beeld van het leven op het Spaanse platteland. Het puinruimen na de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) is destijds al na twee weken gestaakt, maar de sporen van deze bloedigste tijd uit de Spaanse geschiedenis zijn nagenoeg uitgewist.

De afgelopen decennia is de jeugd uit dit deel van Spanje massaal weggetrokken en slijten de laatste bewoners hier gelaten hun dagen.

10 prachtige bestemmingen in De costa’s en Spanje