Spanje in vogelvlucht

Swipe

Don Quichote

Reizend van Madrid naar het zuiden van Spanje wordt het landschap vriendelijker. Het is niet toevallig dat de middeleeuwse heersers hun toevlucht zochten in steden op het zuidelijke deel van de hoogvlakte alvorens Madrid tot hoofdstad uit te roepen. Wat de kastelen en kathedralen zijn voor het noorden, zijn de windmolens voor het zuiden. Ze zijn als beschreven in Cervantes' Don Quichote. Alleen wordt er niet meer tegen ten strijde getrokken door een dolende ridder.

Tegenwoordig kijken ze in de slagschaduw van moderne windmolenparken weemoedig uit over eindeloze velden met cultuurgewassen die de traditionele olijven- en druiventeelt hebben verdrongen. De kust in het zuiden kent even grote tegenstellingen: zo toeristisch als de Costa del Sol is met het bruisende Malaga en Marbella, zo rustig is het aan de Costa del Luz, westelijk van Gibraltar.

Extremadura, de meest zuidwestelijke uithoek van het hoogland, is het zorgenkind van Spanje. Het grootgrondbezit is er spreekwoordelijk, de private jachtgebieden talrijk, de armoede navenant. In dit trotse land dat legendarische Spaanse veroveraars als Hernán Cortés (16e eeuw) voorgebracht, bestaat de economische vooruitgang uit zwaarbewaakte kerncentrales en het in dagbouw winnen van delfstoffen, een goedkope methode die een verwoestende uitwerking heeft op het landschap.

Ter compensatie worden enkele van de talrijke stuwmeren in dit deel van Spanje met Europees geld ontwikkeld tot natuurgebied en worden oeverdelen voor het toerisme ontsloten.

Appartementen Embajador

Appartementen Embajador ligt in Fuengirola, een bruisende badplaats in het zuiden van Spanje. Je kunt hier overdag genieten van een heerlijke dag...

v.a. 409.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Don Quichote en Spanje