Split-Dalmatië

Swipe

Het eiland Brač

Inleiding

Het toerisme op het eiland Brač is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat is vooral te danken geweest aan de aanleg van een waterleiding van de vaste wal naar het eiland. Vroeger moest men het hebben van enkele, niet al te spontane, bronnen op het eiland. Brač is in verschillende opzichten uniek te noemen. Loopt u door Washington, door Wenen of door Berlijn, dan ziet u daar gebouwen (Witte Huis, Parlementsgebouwen en Rijksdag) die zijn opgetrokken met gebruikmaking van kalkkrijtsteen van Brač. Behalve van de export van dit natuurproduct leven de eilandbewoners in hoofdzaak van toerisme en, meer traditioneel, van landbouw en visserij. Wat natuur betreft is het eiland goed bedeeld. Er is veel variatie en u vindt er bossen, kale bergen en schitterende stranden. In de meeste gevallen zult u genoegen moeten nemen met een kiezelstrand, maar u heeft dan ook ruime keus. Alleen in de nabijheid van het plaatsje Bol is een breed zandstrand, in het toeristenseizoen kunt u hier wellicht nog een staanplaats bemachtigen, het zit er dan bomvol.

Supetar

In Supetar legt de veerboot uit Split aan en u bent meteen in het administratieve middelpunt van het eiland. Het dorp werd genoemd naar Petrus, de oorspronkelijke nederzetting werd genoemd naar de baai waaraan deze gelegen was, Sv. Petar. Veel toeristen blijven in Supetar hangen, het heeft dan ook veel voorzieningen om het hen naar de zin te maken.

Bol

Vanuit Supetar is Bol, aan de zuidelijke kant van het eiland, gemakkelijk te bereiken. Ook deze plaats mag zich in ruime toeristische belangstelling verheugen. Wandelaars kunnen vanuit de plaats te voet het hoogste punt van het eiland, de 780 meter hoge Vidova gora, bereiken vanwaar ze een prachtig uitzicht hebben over het eiland en in de verte het vasteland kunnen zien liggen. Bol is al bewoond sinds de Romeinse tijd, maar werd in 827 geheel verwoest. Ondanks z’n geringe omvang heeft Bol enkele fraaie bouwwerken. De Sv. Ivankerk dateert uit de 11e eeuw, het kasteel uit de 15e. Het Vusapaleis werd in de 17e eeuw gebouwd. In de galerie van Branko Dešković kunt u allerlei artikelen kopen van kunstenaars van het eiland.

Milna

In het uiterste westen vindt u Milna, met de auto weliswaar te bereiken, maar u moet er even tijd voor uittrekken. Toch moet het plaatsje het van het toerisme hebben, reden om zich vooral op de varende vakantiegast te richten, voor wie men uitgebreide voorzieningen getroffen heeft. De jachthaven is het gehele jaar door geopend en biedt ruimte aan meer dan 300 schepen. Milna ligt aan een baai die diep in het land doordringt en in de omgeving van de plaats zijn tientallen grotere en kleinere inhammen (met kiezelstranden) waar u zich alleen op de wereld zult voelen.

Sumartin

Slechts weinig mensen bereiken Brač via Sumartin. Toch is de oversteek vanuit Makarska vaak gemakkelijker te maken dan vanuit het veel drukkere Split. De wegen naar Bol en Supetar zijn goed begaanbaar en toeristisch aantrekkelijk, maar niets weerhoudt u er van om in Sumartin en omgeving te blijven. Zoals overal elders op Brač vindt u ook hier verstilde baaien met glashelder water.

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Brač en Kroatië