Split-Dalmatië

Swipe

Het eiland Vis

De gelijknamige plaats op het eiland is de oudst bekende nederzetting in Dalmatië. De stad werd gesticht door de Griekse heerser van Syracuse, Dionysius, omstreeks 400 jaar voor het begin van onze jaartelling, onder de naam Issa. Veel oorspronkelijke bewoners van omliggende eilanden en op het vasteland kwamen van Issa, en het lijkt wel alsof die stroom van wegtrekkende inwoners nog steeds aanhoudt. Momenteel wonen er nauwelijks nog 3500 mensen op het eiland, in 1930 waren dat er nog meer dan 10.000. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat Vis lange tijd voor toeristen een verboden eiland was. De Joegoslavische marine had er haar bases tot 1990.

Al in de 1e eeuw had Vis geneeskrachtige bronnen en reeds in de 2e eeuw werd het geroemd om de kwaliteit van de wijnen. Nog steeds vindt men veel wijngaarden op het eiland, waarvan vooral de plavac als rode wijn bijzondere bekendheid geniet. Een heel aparte smaak heeft de vugava, geelachtig van kleur en met een zoete afdronk. Een wijn voor liefhebbers. Er is weinig overgebleven uit de vroegste tijden, maar over het gehele eiland zijn diverse kerken, kloosters en vestingwerken te vinden die de moeite van een bezichtiging waard zijn.

Een bijzonder indrukwekkende belevenis wordt gevormd door een bezoek aan het eiland Biševo. Daar bevindt zich Modra Spilja, een grot waarbinnen het zonlicht de meest fantastische kleuren tovert. Zorg ervoor dat u rond het middaguur (of iets vroeger) in de grot bent. Het beste kunt u daarvoor een bootje charteren in Komiža, als u er langs de haven wandelt wordt u vanzelf aangesproken.

 

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Vis en Kroatië