Split-Dalmatië

Swipe

Kaštela

De naam van de plaats zegt al iets over hetgeen u er zult aantreffen. Ten noordwesten van Split gelegen, was het gebied bij uitstek geschikt om de invasie van de Turken af te remmen, waartoe tientallen kastelen en fortificaties gebouwd werden. Eigenlijk bestaat het dorp uit zeven voormalige nederzettingen. Tegenwoordig is het, als gevolg van de uitbreiding van Split, bijna een buitenwijk van de stad geworden.

In de omgeving vindt u de kastelen Stari, Novi, Števanlić, Lukšić, Gomilica, Kolombovac en Sucurac, waarmee u meteen de namen heeft van de vroegere nederzettingen. Diverse kastelen zijn eeuwenlang bewoond geweest door vooraanstaande Kroatische families.

In het westen van het gebied staat kasteel Rušinac, gebouwd in de 15e eeuw. U kunt er van nabij opgravingswerkzaamheden bijwonen en reeds blootgelegde ruïnes van een kerk bezichtigen. Men heeft daarin de graven aangetroffen van de Kroatische Romeo en Julia, Miljenko en Dobrila. De liefhebber vindt in de omgeving nog tientallen andere objecten die hun oorsprong vinden in de 9e tot de 16e eeuw, vele ervan zijn goed bewaard gebleven. Zo kunt u er een ‘kerkenroute’ maken.

Deze route voert u door het achterland van Kaštela en onderweg bent u in de gelegenheid om een aantal kerkjes te bezichtigen, waaronder enkele zeer opmerkelijke. Zo brengt de tocht u onder meer bij de Sv. Juraj, gebouwd in de 9e eeuw. Het zal u opvallen dat de ramen dichtgemetseld zijn. Er hebben nooit ramen in gezeten! De spaarzame openingen zorgen ervoor dat het licht op een bepaalde manier naar binnen valt. Aan de hand van het doorgelaten licht kan men in de kerk de tijd bepalen. Op de heuvel achter de stad bevindt zich een monument met de namen van de 54 gesneuvelden uit de streek tijdens de burgeroorlog. Vanaf dezelfde heuvel heeft u een magnifiek uitzicht over de wijde omgeving. U ziet onder andere het vliegveld van Split dat zich even buiten Kaštela bevindt.

10 prachtige bestemmingen in Kaštela en Kroatië