Split-Dalmatië

Swipe

Makarska

Aan de voet van de berg en het gelijknamige natuurpark Biokovo ligt Makarska, zo’n 50 kilometer zuidelijk van Split, met uitzicht op het eiland Brac. Het gebied rond Makarska staat bekend om zijn milde klimaat, beschut door de bergen tegen noordelijke winden, en het wordt dan ook de Makarska Rivièra genoemd. Het is een plaats waar veel mensen overwinteren en het hotelaanbod is evenredig groot, de voorzieningen voor toeristen uitgebreid. Op de zuidelijke hellingen van de bergen zijn wijngaarden, er zijn tientallen olijfgaarden, vijgenbomen gedijen er net zo goed als aan de ‘échte’ Rivièra (kuststrook).

Het plaatsje dateert uit de Romeinse tijd toen het als Maccurum werd gesticht met het doel de piraten uit Neretva te weerstaan. Na een indrukwekkende historie (Turken, Venetianen, Oostenrijkers) kwam het bij Kroatië. In 1962 werd een groot deel ervan door een aardbeving verwoest. Gelukkig bleven de kerken en het vroegere klooster gespaard. In dit voormalige franciscanenklooster is een unieke verzameling van zo’n 2.000 oude manuscripten bijeengebracht en er is een uniek ‘schelpenmuseum’, waar de onderwaterwereld van de Adriatica bewonderd kan worden.

Vanaf de nabijgelegen heuvel Glavica heeft men een magnifiek uitzicht over de plaats en de zee. Goed berijdbare wegen voeren naar de toppen van de heuvels. De pijnbossen rondom en de rustige en fraaie (kiezel)stranden maken het verblijf van de toerist tot een aangenaam gebeuren. Andere bekende en goedgeoutilleerde badplaatsen aan de Makarska Rivièra zijn Brela, Baška, Voda, Podgora en Igrane. Enkele kilometers voorbij deze plaats ligt Drvenik van waaruit de kortste bootverbinding met het eiland Hvar vertrekt.

Nog 3 kilometer verderop bevindt zich het plaatsje Zaostrog, bekend om zijn franciskanerklooster, voor de liefhebbers een bezoek zeker waard. U vindt er, buiten de vele religieuze zaken, een schilderij uit 1724 waarop de oudste afbeelding te zien is van de hond die wij aanduiden met de naam Dalmatiër. De Makarska Rivièra gaat in het zuiden naadloos over in de Dubrovnik Rivièra.

Hotel Croatia

Ben je na een jaar lang hard werken ook zo toe aan rust? Even lekker je batterij opladen en bijkomen van de...

v.a. 424.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Makarska en Kroatië