Split-Dalmatië

Swipe

Natuurpark Biokovo

Het nationaal (natuur)park Biokovo is van een uitzonderlijke schoonheid. Een beetje achteraf gelegen, dat wel, maar er zijn maar weinig mensen die spijt kregen van hun voornemen om Biokovo te bezoeken. Het park, waarvan geen meter vlak is, wordt doorsneden door een redelijk tot goed begaanbare weg, op de meeste plaatsen geasfalteerd. De weg voert naar de 1.762 meter hoge Sv. Jure, de hoogste top van het gebergte, de op een na hoogste berg van Kroatië. Op de top bevindt zich een grote hoeveelheid apparatuur ten behoeve van telecommunicatie.

Vooral dankzij de aanleg hiervan werd het noodzakelijk om een goede weg naar de top te hebben. Als de mast waaraan al die apparatuur bevestigd is wordt meegerekend is de Sv. Jure de hoogste berg van het land, maar die redenering komt van chauvinisten onder de bewoners. Zeker, op de berg, die zo onherbergzaam lijkt, wonen mensen, wordt groente en fruit verbouwd en grazen dieren. De woningen die er staan lijken zo uit de oertijd afkomstig. Sommigen ervan zijn verlaten, vroeger woonden er schaapherders. Vanaf de top van de berg heeft u een prachtig uitzicht over de verre omtrek.

Een groot gedeelte van Dalmatië ligt als het ware onder handbereik. U ziet Split en de eilanden Hvar, Brač, Korčula, Vis en Mljet. Bij zeer helder weer is het zelfs mogelijk om de op 252 kilometer afstand gelegen Monte Gargano in Italië te zien. Ook op een andere manier is Biokovo uniek. Op vrijwel geen plaats ter wereld rijzen goed toegankelijke bergen zo dicht bij zee op. De structuur van de bergen, de flora en fauna en de vele dieren die er een plaatsje hebben gevonden, maakten het gebied speciaal genoeg om een groot gedeelte ervan (19.950 ha) in 1981 tot nationaal park te verklaren. In dit park bevindt zich een aantal planten die tot de zeldzaamste ter wereld gerekend worden, sommige ervan komen alleen in dit gebied voor. Het gaat hierbij om de Biokovsko Zvonce (Edraianthus pumilo) een blauwe klokachtige bloem, de Uskolisna Zećina (Centaurea cuspidata) en de Slava Klisura (Centaurea gloriosa). Beide laatstgenoemden hebben veel weg van de bij ons bekende korenbloemen.

Het is uiteraard streng verboden bloemen te plukken, maar de grote hoeveelheid waarin bijvoorbeeld edelweiss wordt aangetroffen zou je doen vergeten dat ook deze plant met uitsterven wordt bedreigd. Onder de bomen is de Dalmatische zwarte pijnboom (Pinus nigra sup dalmatica) uniek in de wereld. In het gebergte broeden enkele zeer zeldzame adelaarsoorten w.o. de steenadelaar en de slangenadelaar. De bjelogavi sup (Gyps fulves) is een giersoort die uitsluitend in de Biokovo bergen voorkomt. Ook op de grond is de fauna zeer gevarieerd. Zo kunt u er wilde beren en wolven vinden. Het chamoisschaap en de mouflon zijn vaste bewoners van het gebied. Als gevolg van de karstachtige structuur van het gebergte zijn er vele spelonken, diepe ravijnen en grotten van enkele honderden meters diepte te vinden. Opmerkelijk is de samenstelling van de aarde, voornamelijk aanwezig in kleine dalen die overal in het gebergte aanwezig zijn. Hier worden de (volgens de bewoners beroemde) Biokovo aardappels verbouwd. In het Biokovogebergte worden wandelingen en fietstochten georganiseerd.

Onder begeleiding van een gids worden vele facetten van het wonderlijke leven van Biokovo nader belicht. De tochten worden enkele malen per week gehouden en eindigen een klein stukje onder de top waar, onder het genot van een (speciaal voor de groep bereide) uitstekende lunch met een goed glas wijn, nagepraat wordt over het vele schoons dat Biokovo biedt. De tocht naar de uitgang van het park geschiedt per auto. Als u met uw eigen auto de berg op gaat (er is dan maar een toegangsmogelijkheid: nabij Makarska), duurt de tocht naar de top ongeveer drie kwartier. Het is een rit die, met de nodige voorzichtigheid, door iedere automobilist te maken moet zijn. Op de berg zijn geen voorzieningen, zodat u, als u er een dag wilt doorbrengen, voor uw eigen lunch zult moeten zorgen. Er zijn diverse toegangen voor wandelaars en mountainbikers tot het park rond Makarska.

Op slechts drie kilometer buiten Makarska bevinden zich botanische tuinen waar u op een oppervlakte van 16,5 ha een belangrijk gedeelte van de flora die zich in het nationaal park bevindt, kunt bewonderen.

10 prachtige bestemmingen in Natuurpark Biokovo en Kroatië