Split-Dalmatië

Swipe

Sinj

Ter herinnering aan de spectaculaire strijd tussen Kroaten en Turken, waarbij de Turkse bevelhebber Ottoman op overtuigende wijze werd verslagen, wordt elk jaar in Sinj, een kleine stad ten noorden van Split, ‘Sinjska Alka’ georganiseerd, ruiterspelen bekend onder de naam Alka. De strijd vond plaats in 1715 en de jaarlijkse herdenking wordt gezien als een levend cultureel monument. Slechts 700 Kroaten versloegen het 60.000 man sterke Turkse leger, op weg om Zuid-Kroatië te onderwerpen. De strijd vond plaats voor de kerk en het verhaal leert dat Maria hoogstpersoonlijk de Kroaten bijstond (zij stelde zich tussen de Turken en de Kroaten aan de zijde van de Kroaten), als gevolg waarvan de Turken geen schijn van kans hadden.

Alka is dan ook een kerkelijke feestdag, gewijd aan ‘Onze Lieve Vrouwe van Senj’. De naam komt van Alkari, wat ruiter betekent. Het is een grote eer om aan de uitvoering te mogen deelnemen en mens en dier oefenen het gehele jaar om de voorstelling te doen slagen. Het is een kleurrijk en indrukwekkend spektakel dat elk jaar, indien mogelijk op 15 augustus (Maria-Hemelvaart), gehouden wordt. Er is een speciale arena aangelegd om de ruiterspelen uit te voeren. In traditionele kostuums eren de deelnemers aan de spelen de dapperen die de Turken versloegen. Er vinden geen man-tegen-man-gevechten meer plaats, wij kennen de spelen als ‘ringsteken’, maar de achtergrond in Sinj ligt even wat anders en de entourage waaronder de spelen plaatsvinden is werkelijk fantastisch.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sinj en Kroatië